Volledig scherm
Registratieformulier voor donorregistratie © anp

Voorzichtige groei aantal orgaandonoren in deel Oost-Nederland

Het afgelopen jaar hebben honderdduizend Nederlanders laten registreren dat ze géén organen willen afstaan na hun dood. In Oost-Nederland stijgt juist in sommige plaatsen het aantal mensen dat wel toestemming geeft, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en het Ministerie van Volksgezondheid. 

De cijfers komen naar buiten in het kader van de Donorweek. In een jaar tijd zijn er landelijk zo'n 12.500 orgaandonoren bijgekomen. In Zwolle geeft 21,9 procent van de 12-plussers toestemming om na overlijden organen of weefsel te willen doneren. Dit is hetzelfde aantal als in 2016. Ook in Deventer blijft het percentage orgaandonoren met 21,9 procent hetzelfde. In beide gemeenten is het aantal mensen dat geen toestemming geeft toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In Zwolle is dat nu 11 procent, tegen 10,6 procent in 2016 en in Deventer 10,7 procent om 10,2 procent. 

In Apeldoorn (18,8 procent), Kampen (15,1 procent) en Staphorst (9,4 procent) is het aantal mensen dat toestemming geeft om organen te doneren toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In Zutphen is dat aantal gedaald. In Staphorst is het aantal mensen dat geen toestemming geeft voor orgaandonatie, net als vorig jaar, groter dan het aantal mensen dat dat wel doet. 

Opschudding

Een nieuwe donorwet van D66 waarin stond dat mensen automatisch donor zijn tenzij ze verklaren dat niet te willen, zorgde voor veel opschudding. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatiestichting denken ,,mensen daardoor vaker na of ze donor willen zijn of niet." Dat zou kunnen verklaren dat meer mensen hebben besloten zich als niet-donor in het register op te laten nemen.

In het volgende overzicht de gegevens van dit jaar. 

Hieronder de gegevens van het jaar 2016.

  1. Anne Marie uit Zwolle klaagde als eerste de tabaksindustrie aan. 'En nu is de kanker terug'
    PREMIUM

    Anne Marie uit Zwolle klaagde als eerste de tabaksindu­strie aan. 'En nu is de kanker terug'

    Anne Marie van Veen uit Zwolle was twee jaar geleden de eerste die aangifte deed tegen de tabaksindustrie. Nu, net voor het Gerechtshof in Den Haag zou oordelen over de vervolging, heeft de longkankerpatiënte slecht nieuws gekregen van haar behandelaars. ,,Het lijkt erop dat de kanker terug is. Je weet dat die dag weer komen gaat. De weg naar de eindstreep wordt steeds korter. Dat is moeilijk."

In samenwerking met indebuurt Zwolle