Volledig scherm
Vooral Gelderland, Overijssel en Flevoland krijgen het morgen volgens meteorologen zwaar te verduren. © anp

Oost-Nederland zet zich schrap voor tweede zware storm van het jaar

code oranjeHaal wat los ligt naar binnen, of maak het heel goed vast. Dat is het advies van Diana Woei van Weerplaza met het oog op de naderende winterstorm. In onze regio worden morgen windstoten van wel 100 kilometer per uur verwacht. Het KNMI heeft code oranje afgegeven.

Gisteren waren de meteorologen nog vol twijfel: gaat de storm van donderdag landinwaarts ook echt voor problemen zorgen, of blijft dat beperkt tot de kustprovincies? Vandaag maakt de weerkundige van Weerplaza duidelijk dat de kans op schade in Overijssel, Gelderland en Flevoland reëel is.

,,Het gaat echt heel hard waaien’’, vertelt Woei. ,,Dan heb ik het over windkracht 6 of 7, misschien wel meer.’’ Met name de harde windvlagen kunnen voor problemen zorgen. ,,Je moet echt zorgen dat je alles wat los ligt naar binnen haalt. Of maak het heel goed vast.’’ Een vergelijkbare situatie als met de losgeslagen Ark van Noach in de haven van Urk begin dit jaar sluit ze dan ook niet uit.

Het KNMI bevestigt die lezing met het afgeven van code oranje. Voor Overijssel, Gelderland en Flevoland geldt dit met name voor het begin van de middag. Het weerinstituut waarschuwt voor risico op omvallende bomen en losse takken. 'Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen', luidt het advies.

Verkeersproblemen

Ook voor verkeer zullen de harde windstoten gevolgen hebben. ,,Dat kun je goed voelen’’, meent Woei. ,,Ga dus vooral niet met een lege aanhanger over een dijk rijden. Dat is vragen om problemen.’’ Het KNMI voorziet ook gevaarlijke situaties voor verkeer en adviseert rekening te houden met langere reistijden. Uit voorzorg heeft KLM 220 Europese vluchten van en naar Schiphol geannuleerd.  ProRail en NS laten minder treinen rijden.

Sluizen

Die problemen werden gisteren ook al benoemd door de provincie Flevoland met de boodschap dat sommige dijken mogelijk worden afgesloten voor verkeer. Inmiddels laat de provincie ook weten maatregelen te nemen bij een aantal sluizen vanwege het 'woelige weer'. Zo zijn de Voorstersluis en Friesesluis sinds vanochtend 10.00 uur afgesloten en geldt dat vanaf 14.00 uur ook voor de Ketelsluis.

In samenwerking met indebuurt Zwolle