Volledig scherm
Meerdere bomen zijn gekapt of gesnoeid. © Marco van den Berg

Opknapbeurt voor eeuwenoude Zwolse begraafplaats

Takken op de graven, omver getrapte hekjes en veel onkruid. De eeuwenoude begraafplaats op de hoek van de Buitengasthuisstraat in Zwolle oogt zwaar verloederd. Alsof niemand er naar omkijkt. Maar het tegendeel is waar, laat de gemeente weten. Er is juist onlangs onderhoud gepleegd, als gevolg van stormschade. En er staat nog meer werk gepland.

Misschien valt de slechte staat van de kleine begraafplaats juist wel op omdat er heel veel groen is weggehaald. Een paar weken geleden zijn er oude, zieke kastanjebomen gekapt. Bij andere bomen is flink gesnoeid. Buurman Joop van Ommen van de WRZV-hallen (het sportcomplex ligt pal naast de begraafplaats) is er blij mee, want hij zag dat er regelmatig grote takken op zijn gebouw vielen.  ,,Ik heb me er indertijd sterk voor gemaakt dat deze begraafplaats een beschermde status kreeg. Toen mijn moeder nog leefde zei ze vaak: 'Daarzo liggen oude Zwollenaren. Daar moet je vanaf blijven. Straks voetballen ze nog met de botten'. Het is een belangrijk stukje Zwolle, dat mag niet verdwijnen.''  

Volledig scherm
De gemeente pakte het onderhoud op na stormschade. © Marco van den Berg

In 1950 is er nog iemand begraven, weet Van Ommen. De begraafplaats werd in 1377 aangelegd. Twee jaar later kwam er een kapel. In het nabijgelegen gasthuis werden melaatsen verzorgd. Om besmetting te voorkomen moesten die buiten de stad worden begraven. Het is de oudste buitenkerkelijke begraafplaats van Zwolle, verzekert Steven ten Veen van de Zwolse Historische Vereniging.

In 2007 is de begraafplaats door een voorloper van stichting De Gasthuizen verkocht aan de gemeente. Die is sindsdien verantwoordelijk voor het onderhoud. Het perceel grenst aan de Blaloweg en wordt begeerd door projectontwikkelaars. De gemeente heeft echter geen plannen voor verkoop, zegt woordvoerster Marieke Stenfert. Bovendien is het inmiddels een gemeentelijk monument.

De gemeente laat weten dat er de komende weken nieuwe bomen worden geplant. Ook is het hekwerk rondom de begraafplaats kort geleden vernieuwd. Voor de locatie WRZV-hallen bestaan nieuwbouwplannen: de achterburen van de Vrije Evangelisatie Zwolle willen er een kerk bouwen. Die ontwikkeling zit de begraafplaats niet in de weg, weet Van Ommen. ,,De kerk vindt het juist mooi dat het op zo'n historische locatie komt. Waar WRZV nu staat, stond ooit een klooster. Het is heilige grond.''   

Volledig scherm
Het gaat om de oudste buitenkerkelijke begraafplaats van Zwolle. © Marco van den Berg

In samenwerking met indebuurt Zwolle