Volledig scherm
De grote storm van 2018 hield flink huis op de begraafplaats. Er moesten toen verschillende bomen gekapt worden. © Archieffoto Frans Paalman

Opknapbeurt voor monumentale leprozenbegraafplaats in Zwolle

Langs de Blaloweg ligt de kleinste, oudste en meest bijzondere begraafplaats van Zwolle: Het Heilige Kruis. Hier werden in de middeleeuwen melaatsen (mensen die aan de ziekte lepra leden) begraven. De gemeente Zwolle gaat het kerkhof nu grondig restaureren. 

Begraven wordt hier allang niet meer: het kerkhof is in 1960 definitief gesloten. Maar het kerkhof is wel in stand gebleven omdat het grote historische waarde heeft. Op deze plek werd namelijk in 1377 het Buitengasthuis gesticht: een plek waar mensen die aan de zeer besmettelijke ziekte lepra leden, verzorgd en begraven werden. Ver buiten de stad, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. 

Storm

Vroeger stond er een kapel bij het kerkhof maar die is later door een storm verwoest. Nu ligt de kleine begraafplaats ingeklemd tussen de WRZV-hallen en de Blaloweg. Enkele jaren geleden werd de gemeente Zwolle eigenaar van de begraafplaats. Nadat vorig jaar al bomen gekapt en gesnoeid moesten worden na de grote storm staat nu een algehele restauratie van de begraafplaats op het programma.

De grafstenen worden schoongemaakt en waar nodig hersteld. Ook de opschriften krijgen een opknapbeurt, de letters worden opnieuw zwart gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf. Het standaard hekwerk om de begraafplaats heen wordt vervangen door een hekwerk in authentieke stijl. Ook de leuningen op de tuinmuur en de tuinmuur zelf worden aangepakt.

Volledig scherm
De begraafplaats in vroeger tijden. © Schinkel

In samenwerking met indebuurt Zwolle