Volledig scherm
Onweer en bliksem boven de Steenwijker toren. © Martijn Bijzitter

Opnieuw felle onweersbuien in aantocht

De ene zware onweerssituatie is nog maar net achter de rug en de volgende dient zich alweer aan. Een gebied met felle onweersbuien breidt zich aan het einde van de avond en komende nacht vanuit het zuiden over het land uit. 

Voordat het grote buiengebied ons land bereikt kan in het oosten van de provincies Gelderland en Overijssel in de eerste helft van de avond al een lokale zware onweersbui ontstaan. Volgens Weeronline komt het vannacht opnieuw tot zeer veel bliksemontladingen en is de kans groot op zware windstoten tot 80 kilometer per uur. Bovendien plenst het flink en kan in korte tijd 30 mm regen vallen. 

Wateroverlast

Rond 23 uur bereiken de eerste onweersbuien het uiterste zuiden van Nederland, verwacht Weeronline. De felle onweersbuien trekken snel noordwaarts en liggen rond 01.00 uur op de lijn Alkmaar-Winterswijk. Het gebied met onweersbuien bereikt het noordoosten om ongeveer 03.00 uur.
Naarmate de onweersbuien naar het noorden trekken neemt de intensiteit van de buien namelijk af. Met zware windstoten tot 80 km/uur zijn de onweersbuien van komende nacht iets minder krachtig dan de buienlijn van gisteren. Toen haalde de wind plaatselijk uit naar ruim 100 km/uur. Wel valt lokaal meer regen dan gisteren. Plaatselijk kunnen de neerslagsommen in minder dan een uur tijd oplopen naar ruim 30 mm en daarmee is kans op wateroverlast. Bovendien is bij buien kans op hagel.

Rustpauze

Morgen keert rust terug in het weerbeeld. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en lokaal kan een bui ontstaan. Hierbij komt geen onweer voor. De rust is van korte duur. Vrijdagmiddag en -avond dienen de volgende pittige onweersbuien zich aan.

In samenwerking met indebuurt Zwolle