Volledig scherm
Archieffoto Sinterklaasintocht Zwolle 2017 © Frans Paalman

Opnieuw protest tegen Zwarte Piet in Zwolle

UpdateActiegroep Theater voor Iedereen gaat opnieuw actie voeren tegen de komst van Zwarte Piet naar Zwolle. De groep roept op om een protestbrief te delen met de burgemeester, wethouders en anderen betrokkenen bij de sinterklaasintocht.

Op Facebook schrijft de groep: ‘Anno 2018 is Zwarte Piet in Zwolle onacceptabel! Help mee de gemeente een tegengeluid kenbaar te maken. Laten we hun inboxen overstromen met de toekomst waarin Zwarte Piet niet langer welkom is!’

Actiegroep Theater voor Iedereen ging vorig jaar ook al op de barricaden om Zwarte Piet te weren in Zwolle. Vera Vogel, een van de actievoerders, werd na die actie met de dood bedreigd. Op haar Facebookpagina werden teksten geplaatst als ‘ze moesten je doodschieten als wilde zwijnen’.

Neem verantwoordelijkheid

In de actiebrief wordt gevraagd aan de gemeente Zwolle, het Zwollefonds en de Stichting Evenementen Zwolle (SEZ) om hun verantwoordelijkheid te nemen. ‘Jullie hebben de taak om Sinterklaas een feest te laten zijn waar iedere inwoner van Zwolle van kan genieten.’ Ook wordt verwezen naar de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Henk Jan Meijer. In zijn speech roept Meijer op tot respect en het buiten de eigen bubbel treden.

Burgemeester Henk Jan Meijer laat in een e-mail aan de Stentor weten: ‘We hebben deze e-mail ontvangen en gaan de e-mail zorgvuldig doornemen. Na overleg met de organisatoren van de sinterklaasintocht zullen we reageren naar de indieners’.

Geen standpunt

Edwin ter Burg, voorzitter van Stichting Evenementen Zwolle, die de intocht organiseert, wil niet inhoudelijk reageren op de zwartepietendiscussie. „Wij zijn geen onderdeel van deze discussie en kennen geen standpunten. Wij focussen ons op de organisatie van dit kinderfeest.”

De actiegroep vindt dat SEZ zich moet realiseren dat vasthouden aan Zwarte Piet ook een standpunt is.

In samenwerking met indebuurt Zwolle