Volledig scherm
De kroon hing vandaag al even in de lucht. © Frans Paalman

Opnieuw tegenslag bij plaatsen reclamemast Hornbach Zwolle: loodzware kraan staat verkeerd

Het kostte wat moeite, maar Hornbach Zwolle heeft sinds deze week een veertig meter hoge reclamemast naast de bouwmarkt aan de Blaloweg. De vorige - nét nieuw - werd eind 2017 verwijderd , omdat-ie onveilig was. 

Alles stond klaar om de reclamekrans bovenop de mast te plaatsen. Met hulp van een torenhoge kraan uit Barneveld. Maar na urenlang voorbereiden bleek toch nog sprake van een probleem: de loodzware kraanwagen was opgebouwd bovenop een waterafvoer. Afwateringscontainers van kunststof, om precies te zijn. Die zaten in de grond, pal onder de platen van de kraan. De bodem was niet stevig genoeg. Daarom moest de kraan een stukje verhuizen. Woensdagmiddag werd alles in allerijl omgebouwd. Begin van de avond kon het takelen alsnog beginnen, meldt woordvoerder Maarten Post van het Duitse bouwmarktconcern.

Volledig scherm
De enorme reclamekrans staat nu nog op de grond. © Marco van den Berg

De dag erna moest er ook al een grotere kraanwagen komen om de onderkant van de mast te plaatsen. Het reclameobject weegt vele tonnen is nog weer steviger geconstrueerd dan de vorige. Die werd - eenmaal geplaatst - niet veilig genoeg gevonden door Hornbach. Bij wind kon de kroon afknappen. Met alle gevolgen van dien, want de mast staat niet alleen naast de bouwmarkt, maar ook langs de drukke Blaloweg. De directie nam daarom geen enkel risico. Vlak voor kerst 2017 werd alles weer ontmanteld. De klus duurde een paar dagen. Het bouwen van een nieuwe nam bijna anderhalf jaar in beslag. De mast mag net zo hoog zijn als de vorige; die vergunning was er immers al. Wel heeft de gemeenteraad besloten dat nieuwe masten lager moeten uitvallen. Het bord is vanaf de rijksweg A28 te zien. Dat is uiteraard de bedoeling, omdat de bouwmarkt klanten uit de hele regio Zwolle wil bereiken.   

Volledig scherm
De reclamekrans komt bovenop die wokkelvormige moer. © Marco van den Berg

In samenwerking met indebuurt Zwolle