Vlak voor hij vorig jaar zijn uniform inlevert, poseert Wim Kanis nog één keer in zijn politiekleding in woonplaats Hasselt.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlak voor hij vorig jaar zijn uniform inlevert, poseert Wim Kanis nog één keer in zijn politiekleding in woonplaats Hasselt. © Rob Voss

Oud-politiebaas van IJsselland ging uit eten met een moordenaar: 'Veroordeel de zonde, niet de zondaar’

Onruststokers en overlastgevers: een aai over de bol of een flinke tik op de vingers? Wim Kanis leerde als politiebaas hoe belangrijk het is om agressiviteit hard aan te pakken, maar tegelijkertijd niet te blijven hangen in woede en vergelding. De manier waarop hij de opvang van op het oog onhandelbare personen aanpakte, baart opzien. Hij won er zelfs een prijs mee. ,,Veroordeel de zonde, niet de zondaar.’’ Dus ging hij uit eten met iemand die een moord pleegde.

Het uniform is ruim een maand geleden ingeleverd. Pensioen. Maar zijn erfenis is er één om u tegen te zeggen. De geboren Zalker ontwikkelde zich de voorbije jaren binnen de politie IJsselland tot dé regionale specialist rond de zorg voor mensen met verward gedrag. Het leverde hem eind november nog de Roos van Elisabeth op, een waardering van het Elisabethfonds voor personen die hun best hebben gedaan voor het welbevinden van psychiatrische patiënten. Kanis zorgde dat de politie- en zorgtop (van organisaties als Isala en Dimence) de neuzen dezelfde kant op kregen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle