Volledig scherm
Bedrijvenpark H20 in de kom van de A28 en de A50

Overheden sluiten vrede over bedrijventerrein H2O

Hattem, Heerde en Oldebroek hebben vrede gesloten met buurgemeenten Zwolle en Kampen over Bedrijvenpark H2O. De vijf gemeenten gaan samen optrekken in de ontwikkeling van hun bedrijventerreinen. Ook de provincies Gelderland en Overijssel worden daarbij betrokken. De overheden hebben afspraken gemaakt over een verdeling van bedrijven in de logistieke sector.

Zwolle, Kampen en beide provincies dienden vorig jaar zienswijzen in toen de H2O-gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek een ontwerp bestemmingsplan voor H2O hadden ingediend. Daarmee willen ze bewerkstelligen dat er niet alleen lokale ondernemers, maar ook grotere bedrijven en bedrijven in een zwaardere milieucategorie op het noodlijdende terrein terecht kunnen. Dat was tegen het zere been van Zwolle en Kampen, die de concurrentie vrezen van het Veluwse bedrijventerrein in de oksel van de A28 en A50.

De vijf gemeenten en twee provincies hebben de afgelopen maanden overlegd over de ontstane situatie. Dat heeft na bijna een jaar geleid tot een verdeling van bedrijven in de logistieke sector, die zich de komende jaren willen vestigen in de regio. "Dit omdat hier naar verwachting ook in de komende jaren veel vvraag naar zal zijn", stellen de overheden in een gezamenlijk persbericht. Bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle 'richt zich vooral op grote logistieke bedrijven', schrijven ze verder, Zuiderzeehaven in Kampen richt zich op watergebonden logistiek en voor H2O blijft de kleine en middelgrote logistiek over.

Bestuursovereenkomst

In West-Overijssel hebben de gemeenten en de provincie onlangs een bestuursovereenkomst getekend over de ontwikkeling van bedrijventerreinen. De H2O-gemeenten hebben volgens het persbericht uitgesproken dat zij met de provincie Gelderland vergelijkbare afspraken zullen maken. 

Opvallend genoeg sorteren Hattem, Heerde en Oldebroek voor het eerst ook openlijk voor op de conclusie dat het idee om samen een bedrijventerrein te ontwikkelen een misrekening was : 'Als over een aantal jaren blijkt dat de verkoop van bedrijfskavels achterblijft bij de huidige verwachtingen, dan zullen de H2O-gemeenten meewerken aan een alternatieve invulling van het terrein.'

In de tussentijd gaan de gemeenten Hattem en Oldebroek, op wier grondgebied het bedrijventerrein ligt, zo snel mogelijk bestemmingsplannen voorleggen aan de gemeenteraden. Zwolle, Kampen en de provincies zullen daar geen beroep tegen instellen. Omdat 'de verdere ontwikkeling van Bedrijvenpark H2O van belang is voor de regio', eindigt het persbericht optimistisch.

In samenwerking met indebuurt Zwolle