Volledig scherm
Het Energiefonds Overijssel levert al vijf jaar een grote bijdrage aan de omwenteling naar energiebesparing en het gebruik van nieuwe schone energie, waaronder zonne-energie. foto ROBIN UTRECHT

Overijssel duurzamer dankzij Energiefonds Overijssel

Het Energiefonds Overijssel levert een steeds sterke rol in de verduurzaming van de provincie. In 2017 maakte het fonds 400 miljoen euro aan investeringen mogelijk door zelf bijna 180 miljoen te investeren in duurzame projecten en bedrijven in de provincie. 

Op jaarbasis leveren deze projecten 3.233 Terajoule (TJ) aan energiebesparing op. Dat komt overeen met het jaarlijks energieverbruik (gas en elektriciteit) van ongeveer 46.000 huishoudens: vergelijkbaar met een stad als Deventer.

Omwenteling

Energiefonds Overijssel, dat is ingesteld door de provincie Overijssel, levert al vijf jaar een grote bijdrage aan de omwenteling naar energiebesparing en het gebruik van nieuwe, schone energie. Het fonds levert financiële bijdragen aan ondernemingen, woningcorporaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. 

De projecten waarin in 2017 werd geïnvesteerd, waren divers: van zonne-energie, mestvergisting, biomassa-installaties, warmtenet, biogaspijplijn tot de verduurzaming van scholen.

De nieuwe investeringen zorgen voor een totale groei van de werkgelegenheid met 1.485 tijdelijke arbeidsplaatsen en 94 structurele arbeidsplaatsen, meldt de provincie Overijssel. Ze streeft ernaar om in 2050 een energie-neutrale provincie te zijn.

Projecten

Sinds begin 2018 wordt het geld van terugbetaalde leningen door het fonds opnieuw in duurzame projecten geïnvesteerd. Dat betekent dat bedrijven en instellingen ook de komende jaren een beroep op Energiefonds Overijssel kunnen doen voor projecten op gebied van nieuwe energie.

In 2018 draagt ASN Bank de rol van beheerder van Energiefonds Overijssel over aan StartGreen Capital. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle