Volledig scherm
De economische groei in Nederland valt in 2019 tegen ten opzichte van eerdere jaren.

Overijssel meest geraakt door tegenvallende economische groei

De groeiverwachting voor Nederland in 2019 doet een stap terug vanwege de brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In de regio voelt met name provincie Overijssel dat. Provincie Flevoland behoort juist tot de landelijke koplopers, zo meldt ING in een nieuwe beraming.

De huidige internationale onzekerheden pakken slecht uit voor de export en het ondernemersvertrouwen. In alle Nederlandse provincies wordt een stap terug gedaan. Dat merken volgens ING vooral de regio’s met een bovengemiddeld aandeel industriële bedrijvigheid, waaronder ook Overijssel. De werkloosheid in Nederland blijft echter dalen, tot onder het lage niveau van 2008.

Chemie, hightech en auto’s

Gelderland kende in 2018 een groei van 2,7 procent en stevent in 2019 af op een groei van 1,9 procent. Overijssel daalt van 2,7 procent naar 1,8 procent. Volgens de ING behoort de provincie tot de gebieden die het hardste worden getroffen, vanwege de rem op de productiegroei in sectoren als chemie, hightech en auto-industrie.

Flevoland groeide in 2018 met 3,4 procent. In 2019 is de groei nog 2,4 procent, waarmee de provincie koploper is in Nederland. Het groeitempo ligt wel wat lager dan voorheen. In de Randstad blijft de economie sterker groeien, vanwege snelgroeiende bedrijvigheid in zakelijke en ICT-diensten en sterke bevolkingsgroei. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle