Rondom het provinciehuis in Zwolle stond het vol met trekkers, op straat, in de berm, op de stoep. Wijkbewoonster Renilde Huizinga kon met haar eigen auto geen kant op, en kreeg pardoes een parkeerbon. ,,Dit is meten met twee maten.”
Volledig scherm
Rondom het provinciehuis in Zwolle stond het vol met trekkers, op straat, in de berm, op de stoep. Wijkbewoonster Renilde Huizinga kon met haar eigen auto geen kant op, en kreeg pardoes een parkeerbon. ,,Dit is meten met twee maten.” © Frans Paalman

Parkeerboete terwijl hele wijk vol staat met trekkers: ‘Ik kon geen kant op’

UpdateHonderden trekkers vulden de straten rond het provinciehuis in Zwolle afgelopen maandag tijdens hun protest. Op straat, in het gras, op de stoep. Wijkbewoonster Renilde Huizenga kon met haar hybride-auto geen kant op. En toch kreeg ze tot haar stomme verbazing een bon van 105 euro voor foutparkeren.

De Zwolse kon prima leven met het boerenprotest. Wat overlast in de wijk van de vele trekkers, maar oké, dat kan een keer. Ze verwijt de boeren dan ook niks. Maar dat de handhaving dan zo strikt gaat letten op het parkeren van wijkbewoners, terwijl hele straten volstaan met trekkers. ,,Het stond tjokvol, ik kon geen kant op. Wees dan een beetje coulant.”

Stond op parkeerplek

Het is ook niet zo dat Renilde met haar stekkerauto dwars op de stoep stond. Nee, haar vierwieler stond keurig op een laadplek geparkeerd. Eerst om te laden, en toen ie vol zat, wilde ze haar wagen verplaatsen naar een andere parkeerplek, zoals ze altijd doet. Alleen: dat was precies rond het tijdstip dat Zwolle, en bovenal haar wijk Assendorp, volstroomde met landbouwvoertuigen. ,,Zelfs de parkeerplaats van Jumbo stond er vol mee. Nergens was plek, overal trekkers op de stoep.”

Quote

Zelfs de parkeer­plaats van Jumbo stond er vol mee. Nergens was plek, overal trekkers op de stoep

Renilde Huizinga, Wijkbewoonster

Twee maten

Dat ze haar auto weg had moeten halen na het laden, weet ze zelf ook wel. Volgens de regels zat ze fout. ,,Maar dit is meten met twee maten. Overal trekkers, en dan hier een boete voor uitschrijven. Daar word ik wel knorrig van.”

Boeren betalen

Nadat ze haar beklag deed op Twitter bood LTO Noord, de aanstichter van het protest in Zwolle, aan om de boete te betalen. Sterker nog, het geld is inmiddels overgemaakt. ,,Wij vroegen de boeren om naar Zwolle te komen, dus als daar onbedoelde gevolgen van komen, dan nemen we daar verantwoordelijkheid voor”, reageert voorzitter Rudie Haarman. ,,Een sympathiek gebaar”, vindt Renilde. ,,Maar het gaat mij vooral om het principe van handhaving. Het was dikke chaos in de wijk.”

Gemeente staat achter bon

Renilde wil de boete aanvechten, maar de gemeente laat in een reactie weten dat de handhaving achter het besluit blijft staan om een bon uit te schrijven.,,De weg was niet versperd door trekkers. Mevrouw wist dat ze niet op deze parkeerplek mocht staan zonder te laden. Daarom heeft zij een parkeerboete gekregen. Als de gehele wijk geblokkeerd zou zijn en mevrouw niet weg had kunnen rijden, dan zou het onredelijk zijn geweest om een boete op te leggen.”
Voor Renilde een onbevredigende reactie. Dat ze de wijk uit kon komen, dat klopt. Maar ze wilde de wijk niet uit, ze wilde de auto binnen de wijk op een andere plek parkeren. ,,Maar daar was dus geen plek voor. Anders had ik ’m wel verzet.”

Straten stonden bomvol met trekkers in Zwolle. Precies om dat moment, om 11.55, kreeg de wijkbewoonster haar parkeerbon. ,,Heel klierig.”
Volledig scherm
Straten stonden bomvol met trekkers in Zwolle. Precies om dat moment, om 11.55, kreeg de wijkbewoonster haar parkeerbon. ,,Heel klierig.” © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle