'Parkeren bij ziekenhuis moet veel goedkoper'

videoNederlandse ziekenhuizen moeten hun parkeertarieven drastisch verlagen. Die zijn nu vaak onnodig hoog, stelt Patiëntenfederatie Nederland. SP en PvdA eisen dat de minister ingrijpt en grenzen stelt.

In Oost-Nederland brengen veel ziekenhuizen commerciële parkeertarieven in rekening. Zo betaal je in het Medisch Spectrum Twente in Enschede 2,80 euro per uur. In het Sint Jansdal in Harderwijk is dat 1,80 euro, gevolgd door Isala Zwolle met 1,70 en Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen met 1,50 per uur.

Koplopers in ons land zijn het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het VU Medisch Centrum, beide in Amsterdam. Patiënten en bezoekers betalen er voor een uurtje parkeren respectievelijk 4 euro en 3,53 euro.

,,Parkeren mag niet worden gebruikt als melkkoe”, zegt Thom Meens van Patiëntenfederatie Nederland. ,,Voor patiënten die structureel in het ziekenhuis moeten zijn, loopt het snel op. Voor die mensen is parkeren aan het einde van de maand een grote kostenpost.”

Spuigaten

Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman lopen de parkeertarieven ‘de spuigaten uit’. Samen met Sharon Dijksma van de PvdA stelde ze recent schriftelijke vragen aan minister Bruno Bruins. De Kamerleden: ,,In een ziekenhuis kom je niet voor je lol, het is geen bezoekje aan de bioscoop waar je uit vrije wil naartoe gaat.”

Kooiman wil dat de minister ingrijpt. ,,Het liefst willen we dat het gratis is, maar het zou al heel erg helpen als het een betaalbaar, maximum bedrag per dag en per uur wordt. Niet meer dan een onkostenvergoeding voor het beheer van de parkeerplaats.”

Ziekenhuizen ontkennen dat ze de parkeerplaats als melkkoe gebruiken. Volgens Annerieke Bobbink van Isala in Zwolle en Meppel kost ‘het onderhoud van onze garage en parkeerplaatsen nou eenmaal geld’.  

Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (35%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (50%)
  • Het maakt mij niks uit. (15%)
3149 stemmen