Volledig scherm
Politie is iedere thuiswedstrijd van PEC Zwolle aanwezig, maar gaat dit weekeinde staken. Toch denkt de club dat de wedstrijd tegen Vitesse zondag gewoon kan worden gespeeld. © Archief Frans Paalman

PEC Zwolle wil wedstrijd tegen Vitesse ook zonder politie-inzet spelen

De wedstrijd PEC Zwolle-Vitesse van komende zondag lijkt niet in gevaar te komen door de aangekondigde politiestaking. De Zwolse club is in gesprek met politie en gemeente, maar stelt in staat te zijn om de wedstrijd ook zonder politie-inzet te kunnen spelen.

Politieagenten gaan komend weekeinde staken, tenzij het kabinet deze week nog akkoord gaat met de cao-eisen van de politievakbonden. De staking houdt in dat bij acute nood wel wordt uitgerukt, maar dat agenten niet aanwezig zijn bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en evenementen.

De thuiswedstrijd tegen Vitesse wordt zondagmiddag gespeeld en staat volgens algemeen manager Jeroen van Leeuwen van PEC Zwolle niet te boek als risicowedstrijd. ,,Op basis van het verleden is het tegen Vitesse altijd goed en gezellig onder elkaar", zegt Van Leeuwen. 

85 procent

De club is in gesprek met zowel de gemeente Zwolle als de politie. Van Leeuwen: ,,Om te kijken aan welke voorwaarden wij moeten voldoen om de wedstrijd door te laten gaan. We zijn wel in staat om de wedstrijd zonder politie-inzet te spelen. We hebben een professionele veiligheidsorganisatie. Tijdens wedstrijden is de politie er in feite alleen als back-up."

Van Leeuwen schat de kans op 85 procent dat de wedstrijd wordt gespeeld. ,,We zijn op een goede manier in gesprek. En ik heb vertrouwen in onze eigen supporters en in die van Vitesse. We kunnen laten zien dat wij deze wedstrijd ook zonder politie-inzet kunnen spelen."

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle verklaarde maandagavond al dat hij met de politie praat en dat ook de komende dagen doet. In Zwolle staat naast de voetbalwedstrijd op zondag ook een festival op zaterdag op de agenda, de Vliegende Vrienden van Amstel Live!.

In samenwerking met indebuurt Zwolle