Volledig scherm
De Geluksmakelaar John Kosterman in Zwolle. © Frans Paalman

Pech voor Zwolse geluksmakelaar

John Kosterman voelt zich benadeeld. Zijn Primerawinkel (tevens grootste verkooppunt van staatsloten in Nederland) mag op oudejaarsdag niet open.

 ,,Dit voelt zeer onrechtvaardig. Waarom mogen supermarkten die dag wel staatsloten verkopen en ik niet? Niemand heeft daarop een antwoord en de gemeente verschuilt zich achter de opmerking ‘Dat is nou eenmaal beleid’.” De organisatie van de staatsloterij begrijpt er ook niets van, stelt de geluksmakelaar. ,,In heel Nederland zijn verkooppunten geopend, maar hun beste verkooppunt blijft gesloten.”

Gemeentelijk beleid

Gemeentewoordvoerster Mieke Stenfort meldt dat er slechts beleid wordt uitgevoerd dat door de gemeenteraad is vastgesteld. ,,In overleg met ondernemingsverenigingen zijn de koopzondagen voor december 2017 vastgesteld op 3 en 17 december. Daaraan is zondag 24 december toegevoegd onlangs, maar 31 december blijft daarbuiten. Dus de geluksmakelaar in Dieze mag die zondag niet open.”

Ook de oliebollen-, vlees- en vuurwerkspecialisten kunnen oudejaarsdag 2017 iets voor zichzelf gaan doen. Twee reacties van Zwolse ondernemers.

Fietspecialist Gait Rigter, al decennialang vuurwerkverkooppunt: “Wij hebben met landelijk beleid te maken. Dus: drie verkoopdagen en niet op zondag. Dit jaar verkopen wij dus vuurwerk op 28, 29 en 30 december.” 

Sulo Eser van Özen Food Market: “Mensen geven extra geld uit als ze in de feeststemming zijn en dat zijn ze op 31 december. Het voelt hypocriet als supermarkten daarvan mogen profiteren en anderen niet.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle