Volledig scherm
Station Zwolle. Archieffoto © Alex Mulder

Petitie gestart tegen 'Zwolle Centraal'

'De gemeente Zwolle moet haar pogingen om de naam van het station te doen veranderen staken en haar verzoek aan de NS intrekken', luidt de stelling van Jan Wiegerinck die vrij recent een petitie heeft aangemaakt op de website petities.nl. De petitie is nog niet ondertekend.

In een aantal argumenten geeft Wiegerinck aan waarom het 'onzin en zonde van belastinggeld' is om de naam van NS-station Zwolle te laten veranderen in 'Zwolle Centraal'.

'Het station Zwolle heet al zo sinds de opening van de lijn Utrecht-Zwolle in 1868', schrijft Wiegerinck. 'Het heeft nooit iemand verward, ook niet toen er een tweede station geopend werd lang het Kamperlijntje: Station Veerallee. Nu het Kamperlijntje een tramlijn is geworden en geëxploiteerd wordt door Syntus heeft Zwolle nog maar één treinstation'.

Eretitel

Wiegerinck richt zijn pijlen ook op wethouder Ed Anker. 'De Zwolse wethouder Ed Anker (ChristenUnie) denkt dat station Zwolle een goede kans maakt op de "eretitel" Zwolle Centraal', stelt hij. Maar: 'Er is geen enkele reden voor deze naamsverandering. Zwolle heeft maar één station dus er hoeft geen onderscheid gemaakt te worden met andere stations in Zwolle. De toevoeging 'centraal' levert dus niets op. Het kost alleen maar geld en lijkt eerder een megalomaan project om Zwolle, en misschien ook wethouder Anker "op de kaart te zetten". Een naamsverandering verandert alleen dat: de naam van het station en verder niets. Het is dus onzin en zonde van belastinggeld. Als Zwolle geld over heeft kan het beter aan de burgers worden teruggegeven'.

Verzoek

Wiegerinck besluit zijn petitie met het 'verzoek': 'De gemeente Zwolle moet haar pogingen om de naam van het station te doen veranderen staken en haar verzoek aan de NS intrekken'.

In samenwerking met indebuurt Zwolle