Intocht Sinterklaas in Zwolle.
Volledig scherm
Intocht Sinterklaas in Zwolle. © Archief Frans Paalman

‘Pietendemonstratie langs route Zwolse intocht gaat door’

Zo'n vijftig tegenstanders van Zwarte Piet gaan vanmiddag demonstreren in Zwolle. Ze krijgen een plek langs de route van de intocht. Het doorgaan van het pietenprotest was lange tijd onzeker, maar de organiserende Zwolse actiegroep wil zich niet laten afschrikken en zegt door te gaan met de demonstratie.

De intocht begint rond half twee bij het Rodetorenplein. Vanuit de Actiegroep Theater voor Iedereen is een demonstratie in het leven geroepen tegen de figuur Zwarte Piet. De Zwolse actievoerders hebben zich aangesloten bij het landelijke platform Kick Out Zwarte Piet. Vanwege afspraken met de gemeente Zwolle en de politie reizen de demonstranten per bus naar de plek van het protest.

De gemeente Zwolle heeft nog niet gereageerd op het definitief doorgaan van de demonstratie. Vrijdagavond werd nog uitvoerig gesproken met de veiligheidsdiensten, omdat gemeente en politie signalen hebben gekregen over een tegenactie. Die actie, vanuit mensen die voor Zwarte Piet zijn of tegen een pietenprotest, zou mogelijk gewelddadig kunnen zijn. Net als in andere plaatsen in Nederland wordt rekening gehouden met voetbalhooligans die zich laten gelden.

De Zwolse actiegroep schrok van de druk en het mogelijke geweld, maar heeft besloten de demonstratie wel te laten plaatsvinden. Er zijn door de gemeente strenge voorwaarden opgelegd. ,,Al die voorwaarden die gesteld worden aan een demonstratie gaan wat ons betreft in tegen wat de gemeente naar buiten toe communiceert", zegt Storm Vogel van Theater voor Iedereen. Hij kreeg meermaals het gevoel dat de gemeente alles probeerde om de demonstratie tegen te werken. ,,Hopelijk kunnen we vandaag echt onze stem laten horen en houdt de gemeente zich ook aan de voorwaarden.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle