Volledig scherm
PREMIUM
Actiegroep Theater voor Iedereen voerde vrijdagavond overleg met de veiligheidsdiensten op het politiebureau in Zwolle. Het doorgaan van de pietendemonstratie tijdens de intocht van zaterdag is nog altijd ongewis. © Ewoud ten Kleij

Pietenprotest Zwolle nog steeds op losse schroeven

Er is nog steeds geen duidelijkheid over het pietenprotest bij de intocht van Sinterklaas in Zwolle. De organiserende actiegroep heeft het gevoel dat druk wordt uitgeoefend om de demonstratie af te blazen. Ze zouden mogelijk gevaar lopen door een gewelddadige tegenactie. Een definitief besluit over de actie volgt pas zaterdag, de dag van de intocht.

De demonstratie is opgezet door de Zwolse Actiegroep Theater voor Iedereen, samen met Kick Out Zwarte Piet. Er worden tegen de honderd demonstranten verwacht. Burgemeester Henk Jan Meijer verklaarde vrijdagavond dat hij de demonstratie mogelijk wil maken, maar dat een locatie nog niet bekend is.

Tegenactie

Later op de avond vond nieuw overleg plaats tussen de veiligheidsdiensten en Actiegroep Theater voor Iedereen. Dat overleg heeft nog steeds niet tot uitsluitsel geleid. De actiegroep koppelt het overleg terug naar de achterban, terwijl ook op het stadhuis de koppen nog eens bij elkaar worden gestoken.

De onzekerheid heeft vooral te maken met een mogelijke tegenactie. Volgens burgemeester Meijer zijn er de afgelopen dagen signalen geweest over mensen die de demonstratie willen verhinderen. Volgens Storm Vogel van het pietenprotest heeft de politie 'een sterk vermoeden’ uit welke hoek de tegenactie komt. Er zouden zelfs verdachten in beeld zijn.

In samenwerking met indebuurt Zwolle