Volledig scherm
Het gebied Dijklanden. Foto: Google Streetview

Plan voor landbouw Zwolse Dijklanden

ZWOLLE - Geen woningbouw, maar een aantrekkelijke stadsrand met biologische landbouw waar wandelaars en fietsers welkom zijn.

Dit is het plan van de Zwolse Stadslanderijen voor Dijklanden, het gebied tussen de wijk Aa-landen en het Westerveldse Bos in Zwolle. Burgemeester en wethouders staan achter het plan en gaan om tafel met de partij om een overeenkomst te sluiten.

Betaalbaar voedsel
Het samenwerkingsverband van boeren, grondeigenaren, natuurorganisaties en verkopers uit de regio Zwolle wil vers, biologisch en betaalbaar voedsel gaan produceren en verkopen aan consumenten en horeca. Zij hopen daarmee te laten zien dat duurzaam boeren zorgt voor meer biodiversiteit en een mooier en toegankelijker landschap in de stadsrand van Zwolle.

Voorlopig niet nodig
Afgelopen voorjaar besloot de gemeenteraad dat de locatie Dijklanden de komende tien jaar niet nodig is voor woningbouw en daarom gebruikt kan worden voor andere doeleinden. De gemeente deed een oproep om voorstellen in te sturen voor stadslandbouw op de Dijklanden. Daarop zijn tien initiatieven binnen gekomen. Het voorstel van de Zwolse Stadslanderijen kwam daarbij als beste uit de bus.

Naar verwachting kan begin volgend jaar de overeenkomst voor Dijklanden worden bekrachtigd. Onderdeel van het plan is ook de ontwikkeling van vier hectare natuur en struinpaden in de stadsrand bij Langenholte. Dit wordt volgend jaar nog verder uitgewerkt in overleg met bewoners van Langenholte en de Aalanden en met Landschap Overijssel.

In samenwerking met indebuurt Zwolle