Volledig scherm
Foto ter illustratie © Ad van der Velden

Plastic afval mag bij ROVA wel in gekleurde vuilniszak

PMD-afval mag bij ROVA wel in gekleurde vuilniszakken. Dit in tegenstelling tot een landelijke oproep van afvalinzamelaars om PMD-afval alleen in transparante vuilniszakken in te zamelen. 

Plastic, metaal en lege drankkartons hoeven in Zwolle en andere ROVA-gemeenten niet per se in doorzichtige zakken aangeboden te worden. 

Vorige week werd bekend dat sommige sorteerders en verwerkers plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) alleen in doorzichtige zakken accepteren. Pmd-afval in andere zakken zou vaak onterecht worden afgekeurd, omdat de inhoud ervan niet te controleren is. Voor de gemeenten waar ROVA de afvalinzameling regelt, geldt dit niet. 

Makkelijker

,,Onze sorteerder Suez accepteert ook Pmd-afval in ondoorzichtige zakken", verklaart ROVA-woordvoerder Agnes Bouwman.  ,,Het is niet zo dat grijze vuilniszakken bij ons worden geweigerd en bij het restafval belanden. Wel zijn transparante zakken makkelijker om te sorteren en geven wij daar dus de voorkeur aan, omdat je er dan gelijk zicht op hebt. De controle van zakken bij Suez gebeurt visueel, dus er wordt gekeken hoe zo'n zak eruit ziet."

In de gemeenten waar afval niet in containers wordt ingezameld, levert de ROVA wel doorzichtige plasticzakken. ,,Wij leveren het inzamelmiddel. In Zwolle is dat in veel gevallen een container, in andere gemeenten kan het middel ook een plastic zak zijn. In dat geval leveren wij doorzichtige zakken", verklaart Bouwman. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle