Volledig scherm
© ANP XTRA

Pleidooi voor kinderloket in Zwolle bij echtscheiding

Zwolse kinderen die te maken krijgen met een echtscheiding hebben een plek nodig waar ze terecht kunnen voor onafhankelijk advies zonder tussenkomst van hun ouders. Dat stelt de Participatieraad Zwolle. 

De aanbeveling om een kinderloket in te stellen is onderdeel van een advies dat de Participatieraad heeft uitgebracht aan het college. De Participatieraad bestaat uit een aantal inwoners die zich op vrijwillige basis bezighouden met thema's als werk en inkomen, jeugdhulp, zorg, welzijn, wonen en leefbaarheid. De raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan burgemeester en wethouders.

Quote

Een plek waar een kind naartoe kan gaan, zo vaak als nodig en zonder afspraak

Aljona Wertheim, Participatieraad

Dit voorjaar hield de Participatieraad een bijeenkomst over hoe de zorg voor kinderen bij een echtscheiding geregeld is. Dat heeft geleid tot een aantal aanbevelingen, waarvan het kinderloket er dus één is. ,,Uit de gesprekken bleek dat er voor kinderen wel dingen geregeld zijn via de ouders, maar ook dat de kinderen soms uit het oog verloren worden als de situatie thuis onrustig of vijandig is. Of dat kinderen er wel erg mee bezig zijn, maar dat niet naar hun ouders toe willen of durven uitspreken", zegt voorzitter Aljona Wertheim van de Participatieraad. ,,Het is daarom belangrijk dat er een plek is waar het kind onafhankelijk en laagdrempelig naartoe kan gaan voor steun, advies en informatie. Gewoon zonder volwassenen uit hun eigen omgeving. Zo vaak als nodig is en zonder afspraak.”

Uitwerking

In het voorstel staat niet hoe dit georganiseerd zou moeten worden. ,,Het is aan het college om uit te zoeken of dit werkbaar is en hoe de verdere uitwerking georganiseerd zou moeten worden."

De Participatieraad constateert dat er in Zwolle al de nodige initiatieven zijn voor kinderen die met een scheiding van hun ouders te maken krijgen. ,,Maar niet alle initiatieven zijn bekend bij de doelgroep, en ze zijn niet allemaal blijvend. Ook daar zien we een rol voor de gemeente weggelegd. Die zou er meer lijn in kunnen brengen. Daarnaast zou het prettig zijn als er een checklist komt waarop staat waar je als kind terecht kunt wanneer je ouders gaan scheiden.” Volgens de Participatieraad wordt op diverse scholen training gegeven om kinderen te helpen beter om te gaan met een scheiding. ,,We adviseren om die trainingen uit te breiden op de basisscholen en het voortgezet onderwijs in Zwolle."

In samenwerking met indebuurt Zwolle