Robert-Jan Mastenbroek (links) en Sietse Pater alias Rasta
Volledig scherm
Robert-Jan Mastenbroek (links) en Sietse Pater alias Rasta © Roxana Keizer

Politie beschouwt Dream or Donate-man (nog) niet als verdachte

De politie is nog geen strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Dream or Donate-oprichter Robert-Jan ‘Broer’ Mastenbroek (29) uit Witharen. De man achter het vorige week plotseling opgedoekte crowdfundingsplatform  heeft volgens tientallen crowdfunders vele duizenden euro's achterover gedrukt. 

Woordvoerder Simen Klok van de politie Oost-Nederland laat weten dat nog bekeken wordt of -en zo ja welke- Mastenbroek mogelijk strafbare feiten heeft begaan. Eind deze week verwacht de politie een besluit te nemen over een eventueel strafrechtelijk onderzoek. Dan wordt ook duidelijk hoeveel aangiften er inmiddels liggen tegen de dreadlock-ondernemer.  Vorige week heeft de politie wel al computers en telefoons van Mastenbroek in beslag genomen. 

Kwijt

Vorige week bleek Mastenbroek zijn platform Dream or Donate opeens te hebben opgeheven. Vele tientallen mensen die een crowdfundactie hadden opgezet via zijn site -veelal om medische hulp te betalen-  zijn hun geld nu kwijt. Mastenbroek beweert met zijn platform te zijn gehackt en afgeperst; dat zou hem hebben gedwongen het platform op te doeken.  

Ondergedoken

Mastenbroek stelt te zijn ondergedoken vanwege allerlei bedreigingen, stond afgelopen weekend wel tv-programma Hart van Nederland te woord om nogmaals te vertellen dat iedereen zijn geld terug zal krijgen. Hij leidde een cameraploeg rond over het inmiddels gesloten landgoed Oergoed in Witharen om te laten zien wat hij allemaal denkt te kunnen verkopen om de gedupeerden schadeloos te stellen. 

Bekijk hier de video van Joris Janmaat, een van de mensen die zeggen dat ze gedupeerd zijn door Mastenbroek:

Claims

Ondertussen proberen mensen die stellen te zijn gedupeerd de krachten te bundelen, onder meer via Facebook. Maandagavond is in Amsterdam een besloten bijeenkomst voor twintig tot vijfentwintig mensen die zeggen te zijn gedupeerd door Mastenbroek. Advocatenkantoor De Vries & Kasem gaat mogelijk namens die gedupeerden een collectieve claim indienen tegen Mastenbroek, die vorig week zijn crowdfundingsite plotseling ophief.  De bijeenkomst wordt volgens advocaat Royce de Vries gebruikt om te vertellen welke stappen het kantoor denkt te kunnen ondernemen tegen Mastenbroek. Tegelijkertijd wil De Vries van die vermeende gedupeerden informatie ontvangen om een zaak te kunnen beginnen. De Vries verwacht dinsdag een besluit te nemen over een eventuele massa-claim. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle