Een groot gebied rondom de getroffen woningen is afgezet voor onderzoek.
Volledig scherm
Een groot gebied rondom de getroffen woningen is afgezet voor onderzoek. © videostill

Politie bevestigt: ‘Twee handgranaten afgegaan in Zwolle-Zuid’

De nachtelijke explosies in de Hanselaarmate in Zwolle-Zuid zijn veroorzaakt door handgranaten. Dat bevestigt waarnemend districtschef Wim Kanis van de politie IJsselland. ,,Dit is best een heel heftig incident. Het is niet even een handgranaat neerleggen; nee, er zijn er twee afgegaan.”

Doelwit was de woning van Piet Kooistra, die politieman is in Zwolle. De explosies waren vermoedelijk gericht tegen zijn zoon Bob Kooistra, die eerder ook bij zijn café Bruut in de Zwolse Voorstraat een granaat aantrof. Diens bedrijf is gevestigd op het adres van zijn vader aan de Hanselaarmate. 

Aanslag

Kooistra junior sliep vannacht in zijn ouderlijk huis toen de granaten afgingen. ,,We beoordelen het niet als een aanslag tegen de politie", zegt Kanis desgevraagd. Maar omdat een politieman en diens gezin slachtoffer zijn, gelden wel speciale procedures. Zo wordt de zaak niet onderzocht door plaatselijke rechercheurs maar door een regionaal rechercheteam. ,,Dat was de vorige keer (na de granaatvondst bij Bruut, redactie) ook zo en nu weer. Dit team gaat er nu mee verder en het is opgeschaald. Uiteraard hoef je niet bij de politie te werken om te bedenken dat we een verband met de granaat bij Bruut onderzoeken."

Of Kooistra senior zijn werk bij de politie weer hervat kan Kanis nog niet zeggen. ,,Daar is het nu te vroeg voor. Hij heeft nu de handen vol aan zijn gezin. Ik heb gezegd: zorg nu eerst goed voor je gezin, daarna kijken we verder."

Klik hier om terug te keren naar het dossier over café Bruut.

Volledig scherm
© Anke Arts
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Zwolle