Volledig scherm
Een van de auto's was volgeladen met vuurwerk. © Politie

Politie haalt met 200 kilo illegaal vuurwerk volgeladen auto van de weg bij Zwolle

Bij een grote verkeerscontrole in en rond Zwolle is in twee auto’s bijna 200 kilo aan gevaarlijk illegaal vuurwerk aangetroffen. De Belastingdienst kon 60.000 euro aan belastingschuld innen. 

Een van de gecontroleerde auto’s zat vol met illegaal vuurwerk. Twee mannen uit Musselkanaal, 20 en 38 jaar oud, werden aangehouden. In hun auto trof de politie 177,5 kilo vuurwerk aan, bestaand uit drieduizend nitraten, honderdvijftig cobra’s en drie compounds, boxen met vuurwerk. Alles werd in beslag genomen.

Bij een 23-jarige man uit Zwolle vond de politie duizend stuks illegaal vuurwerk, eveneens zogenoemde ‘nitraten’. Het ging bij elkaar om 16 kilo. Ook hij werd aangehouden en zijn vuurwerk werd in beslag genomen.

Gezamenlijke actie

De politie hield woensdag en donderdag met de Belastingdienst, Douane en de Inspectie Leefomgeving en Transport een gezamenlijke actie tegen criminaliteit tijdens de zogenaamde ‘donkere dagen’. In totaal werden 330 auto’s gecontroleerd en vijf personen aangehouden. 

Een 33-jarige man uit Zwolle werd aangehouden als verdachte van het dealen van verdovende middelen. De man is na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Onder invloed, zonder rijbewijs

Een man uit Rotterdam kreeg drie processen-verbaal en moest zijn auto laten staan. Hij zat onder invloed van alcohol en verdovende middelen achter het stuur en had geen rijbewijs.

Naast de aanhoudingen is ongeveer zestig keer proces-verbaal opgemaakt, meldt de politie, waaronder acht keer voor het rijden onder invloed van drugs en twee keer voor rijden onder invloed van alcohol en verder voor rijden zonder rijbewijs, te snel rijden en het niet hands-free bellen. De politie inde voor 2750 euro aan openstaande boetes.

Belastinggeld

De Belastingdienst liet twaalf auto’s afslepen in verband met een belastingschuld van de eigenaren en kon bijna 60.000 euro direct innen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle