Volledig scherm
© ANP XTRA

Politie IJsselland houdt in elf gemeenten anonieme inleveractie na wapengeweld

UpdateDe politie houdt van 9 tot en met 13 maart een wapeninleveractie in de elf gemeenten van het district IJsselland. Aanleiding zijn de vele incidenten in de regio waarbij vuur- en steekwapens zijn gebruikt. 

Tijdens die week kunnen mensen hun messen anoniem inleveren op een politiebureau. Vuurwapens worden thuis opgehaald door een agent in burger. 

Geweldsincidenten 

Volgens districtschef Ramon Arnhem zijn de vele geweldsincidenten in de regio van de laatste tijd de aanleiding voor de actie. ,,In Zwolle en op andere plekken in ons district zijn er incidenten geweest waarbij vuur- en steekwapens zijn gebruikt op straat. Dat heeft waarschijnlijk ook invloed op het veiligheidsgevoel van onze inwoners.’’

Met deze actie hoopt de politie het aantal steek- en schietincidenten terug te dringen. Mensen die hun wapen inleveren bij de actie, worden niet vervolgd voor illegaal wapenbezit. Als blijkt dat er met een vuurwapen een misdrijf is gepleegd, dan ondernemen politie en justitie wel actie. 

Kogels 

In Zwolle waren de afgelopen maanden meerdere geweldsincidenten. Op 22 september 2019 werd geschoten in de wijk Stadshagen. Een maand later volgde een schietincident in Holtenbroek. Bij een volgende beschieting in Holtenbroek, op 27 november, zijn een flat en een bestelbus geraakt. Op 21 december was er een schietpartij in de wijk Dieze-Oost. Een kogel doorboorde het portier van de auto van een buurtbewoner. Bij een schietpartij op oudejaarsavond liet Henk Wolters het leven. Deze incidenten hebben zeker meegespeeld bij het organiseren van de inleveractie, meldt de politie.

Bureaus 

Alle wapens, behalve vuurwapens, kunnen vanaf 9 maart worden ingeleverd bij bureaus in het district IJsselland (Deventer, Hardenberg, Ommen, Kampen, Raalte, Steenwijk en Zwolle). 

Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, gaf eerder aan dat ook in Apeldoorn een soortgelijke actie wordt opgezet. Aanleiding voor hem om dit in gang te zetten waren vragen van de ChristenUnie in Apeldoorn, die daarmee reageerde op een serie schiet- en steekincidenten in de stad.  Burgemeester Heerts noemde het ‘zorgwekkend’ en kondigde een overleg aan met collega’s in andere steden. Hij hoopt dat de inleveractie binnen een half jaar in Apeldoorn kan plaatsvinden. De gemeente wacht wat dat betreft op een voorstel van de politie.

Volgens politiewoordvoerder Nicôle van Voorst gaat aan een inleveractie een proces van maanden vooraf. ,,We zijn al een hele tijd bezig met gemeenten die interesse hebben. Het is de eerste keer dat wij dit doen in IJsselland en in de eenheid Oost-Nederland. We weten dat er meer gemeenten zijn die interesse hebben, daar kijken we ook naar. Maar die moeten hetzelfde proces doorlopen.’’

Het gaat de politie ook vooral om de bewustwording. ,,Het is voor ouders een mooi moment om dit te bespreken met hun kinderen. Als een wapen niet voorradig is, kan het ook niet gebruikt worden. Het is lastig om in te schatten hoeveel er wordt ingeleverd, maar we verlagen zo in ieder geval de drempel’’, aldus Van Voorst.

  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

In samenwerking met indebuurt Zwolle