Volledig scherm
Politie Zwolle is een van de korpsen die met een taser werken. © Frans Paalman

Politie moet gebruik taser verantwoorden

ZWOLLE - Afgelopen weekeinde gebruikte de Zwolse politie voor het eerst de taser, het nieuwe wapen waarmee een deel van het korps is uitgerust. Of dat terecht was, zal blijken uit een geweldsrapportage die wordt opgesteld.

,,Na het gebruik van een geweldsmiddel, bijvoorbeeld pepperspray, de wapenstok of in dit geval dus de taser, moet zo'n rapportage opgesteld worden'', zegt woordvoerder Nanda Kappers van de politie in Zwolle. De rapportage wordt vervolgens intern beoordeeld. Daarbij wordt gekeken naar de vraag of het nodig was om te grijpen naar dit middel en of het gebruik van de taser in verhouding stond tot het gebeurde. De verslaglegging is waarschijnlijk uitgebreider dan normaal omdat het gebruik van de taser een proef is. Zwolle doet met twee andere steden mee aan een pilot van een jaar. Die moet uitwijzen of de taser een geschikt middel is om het 'gat' tussen pepperspray en het vuurwapen te dichten.

Rodetorenplein

Agenten trokken het stroomstootwapen zaterdag om een 29-jarige man uit Zwolle onder controle te krijgen. Dat gebeurde op het Rodetorenplein. Ze wilden de man aanhouden wegens openbare dronkenschap, maar de verdachte verzette zich daartegen en gedroeg zich agressief, aldus de politie. Toen hij na diverse waarschuwingen nog steeds niet bedaarde, werd de taser ingezet.

In samenwerking met indebuurt Zwolle