Politie ontruimt station Zwolle 2 keer in korte tijd en pakt 5 verdachten

VideoOp het treinstation van Zwolle heeft de politie zondagmiddag vijf verdachten aangehouden voor -volgens de politie- drie verschillende incidenten. Op beelden is te zien hoe een arrestatieteam twee treinreizigers oppakt. Ook is een man met een bijl aangehouden. 

Quote

Ik weet niet zo goed wat me is overkomen

Bodil Severien

Rond 14:45 werd het Zwolse station ontruimd vanwege een bommelding. Een passagier in de trein van Emmen naar Zwolle belde de politie over een mogelijke verdachte situatie in de trein. Vlak voor Zwolle werd de trein stilgezet en haalde het arrestatieteam de passagiers één voor één uit de trein. Met hun handen op het hoofd moesten zij elders op het emplacement gaan zitten. 

,,Opeens kwam de politie de trein binnen. Er werd geroepen: ‘Politie’’’, vertelt Bodil Severien. ,,Je moest met je handen op je hoofd blijven zitten. We moesten er allemaal uit en toen zag ik twee mensen in handboeien zitten op hun knieën. Ik weet niet zo goed wat me is overkomen.” De twee verdachten werden door het arrestatieteam geblinddoekt en geboeid afgevoerd. Hoe oud de verdachten zijn, waar ze vandaan komen en op verdenking waarvan ze zijn aangehouden, kan de politie nog niet zeggen.

Volledig scherm
De reizigers zijn van de perrons van station Zwolle gehaald. © Stefan Verkerk / News United
Volledig scherm
Het arrestatieteam loopt over de sporen rondom station Zwolle. © News United / Stefan Verkerk

Roken op het toilet

Volledig scherm
© News United / Stefan Verkerk

Na de aanhouding werd het station vrijgegeven. Maar tegen 16:00 uur werd het station wéér ontruimd. Reizigers mochten de stationstunnel niet in. Ook het treinverkeer lag voor de tweede keer stil. Bij deze ontruiming werden twee personen aangehouden. Van Hemmen: ,,Volgens een bezoeker van het station zouden de twee mannen zich verdacht gedragen op het toilet van een stilstaande trein. Daarop zijn ze aangehouden, maar het bleek dat ze aan het roken waren op het toilet.’’ 

Kort daarop moest de politie nog een keer in actie komen, voor het station troffen agenten een man met een bijl. ,,Over dezelfde man had de politie eerder op de middag al een melding gekregen, vanuit het centrum van Zwolle. Ze waren al op zoek naar de man, die bleek dus voor het station te staan’’, legt Van Hemmen uit. De politie gaat ervan uit dat alle drie de incidenten los van elkaar staan. Vlak na 16:00 uur werd het station weer vrijgegeven. 

Volledig scherm
De politie is massaal aanwezig rondom het station van Zwolle. © Ewoud ten Kleij
Volledig scherm
De passagiers van de ontruimde trein worden van het station geleid. © Ewoud ten Kleij
  1. Straatfestival Zwolle gebukt onder geluidsregels: Zanger moet publiek tot stilte manen
    PREMIUM

    Straatfes­ti­val Zwolle gebukt onder geluidsre­gels: Zanger moet publiek tot stilte manen

    De afspraken over geluidsniveaus moeten onder de loep worden genomen, anders is het maar de vraag of het Straatfestival in Zwolle volgend jaar de Nieuwe Markt weer aandoet. Die noodkreet slaken betrokkenen bij het podium van afgelopen vrijdag. Na herhaaldelijke waarschuwingen over de decibellen moest de zanger van Juffrouw Jannie het publiek zelfs manen niet mee te zingen. ,,Volgens mij gaat er iets niet goed met de geluidsmetingen’’, zegt geluidsman Marco Ruiter. ,,Op deze manier doe ik volgend jaar niet meer mee.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle