Volledig scherm
De plek langs de Hasselterdijk in Zwolle waar het 15-jarige meisje begin september werd beroofd. © Francisca Muller

Politie pakt elf jongeren op voor serie gewelddadige berovingen in Zwolle

UpdateDe politie in Zwolle heeft in de afgelopen tijd in totaal elf jongeren opgepakt voor vijf berovingen in de afgelopen maanden in Zwolle. Van de elf zijn er negen minderjarig. 

Ze zijn inmiddels allemaal weer vrij en zullen zich later moeten verantwoorden bij de rechter, aldus de politie. Het gaat om een groep die in wisselende samenstelling te  werk ging. Ze waren volgens de politie niet eerder in beeld.

Het politieonderzoek kwam in een stroomversnelling na twee bedreigingen in één weekeinde begin september, waaronder aan de Hasselterdijk bij de wijk Stadshagen. Daar werd een 15-jarig meisje onder bedreiging van - naar later bleek - een balletjespistool van haar telefoon beroofd door een groep jongeren.

Verschillende wijken

Uiteindelijk lijkt het erop dat een groep jongeren betrokken is bij ten minste vijf berovingen in de periode van juni tot en met september. Nog eens twee zaken zijn nog in onderzoek. Het gaat veelal om incidenten in en rond Stadshagen.

,,Bij een aantal berovingen werd gedreigd met geweld en soms ook een vuurwapen gericht op de soms jonge slachtoffers. Achteraf bleek dit een nepvuurwapen te zijn", laat de politie in een persbericht weten. ,,Maar dat weet je niet op dat moment. Ze zien er vaak bedrieglijk echt uit. Er werden onder andere mobiele telefoons gestolen en de slachtoffers werden hevig geschokt achtergelaten.”

Extra surveillance

Na de beroving van begin september zette de politie op verschillende fronten in om deze reeks incidenten te stoppen, zo meldt de politie voorts. ,,Extra surveillance in die omgeving en het onderzoek van de recherche leidde snel tot een eerste doorbraak en er werden eerste verdachten aangehouden." 

Uiteenlopende achtergronden

De elf verdachten komen uit verschillende Zwolse wijken. Volgens de politie betreft het jongeren met uiteenlopende achtergronden en opleidingen. Naast het strafrechtelijk traject dat hen te wachten staat wordt bij de minderjarigen ook gekeken naar hulpverlening. De politie maakt van alle minderjarigen die als verdachte worden aangemerkt een zorgmelding die bij Veilig Thuis terecht komt. ,,Daar wordt een inschatting gemaakt van de zorgbehoefte en wordt de jongere zo nodig doorverwezen voor verdere hulp of begeleiding", aldus de politie.

Welke zaken precies zijn opgelost met de aanhouding van de vijf verdachten wil de politie niet zeggen. Dit omdat het onderzoek nog gaande is en de twee overige zaken nog niet zijn opgelost. De Stentor zette eerder de reeks incidenten in Stadshagen en omgeving op een rij:  

In samenwerking met indebuurt Zwolle