Ter illustratie: hennepstekjes.
Volledig scherm
Ter illustratie: hennepstekjes. © ANP.

Politie valt bedrijf in Zwolle binnen en neemt spullen voor hennepteelt in beslag

De politie heeft woensdag tijdens een controle bij een bedrijf aan de Popovstraat in Zwolle spullen in beslag genomen waarmee hennep kan worden geteeld. Het gaat om een bedrijf in tuin- en kweekbenodigdheden.

De controle werd uitgevoerd door de politie Zwolle en het Milieuteam, in samenwerking met de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA). 

Droognetten en kweektenten

De controle was gericht op de handel in ‘niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen’. Middelen die volgens de politie daadwerkelijk werden aangetroffen, waardoor de NVWA bestuursrechtelijk kan optreden.

In het pand werden droognetten, kweektenten, koolstoffilters en lampen in beslag genomen voor een strafrechtelijke onderzoek. ‘Dit zijn namelijk goederen die de voorbereiding van illegale hennepteelt bevorderen’, stelt de politie.

Er wordt onderzocht of het bedrijf dat huist op bedrijvenpark de Marslanden, kan worden getypeerd als growshop die hennepteelt in de regio faciliteert.

Een deel van de kweekspullen die de politie aantrof bij het bedrijf aan de Popovstraat in Zwolle.
Volledig scherm
Een deel van de kweekspullen die de politie aantrof bij het bedrijf aan de Popovstraat in Zwolle. © Politie Zwolle

Luxegoederen

De aanpak van georganiseerde criminaliteit is voor de overheid een landelijke prioriteit. De politie op haar site: ‘Het voorbereiden en het faciliteren van hennepteelt is een schakel in de criminele wereld van georganiseerde hennepteelt’.

Het geld dat criminelen hiermee verdienen, investeren ze volgens de politie vaak in luxegoederen, bedrijfsactiviteiten en vastgoed, maar ook in verenigingen.

Hennepproductie

Misdaadondernemingen die zich bezighouden met hennepproductie beheren volgens de politie zelf vaak meerdere kwekerijen. ‘Dit betekent dat zij het kweekproces organiseren, toezichthouders regelen, hulpkrachten aansturen en eventueel de geoogste hennep bewerken en afzetten.’

De politie wil met meerdere partners dergelijke controles uitvoeren en zichtbaar maken ‘om deze ondermijnende activiteiten in de gemeente Zwolle te stoppen en faciliteren van hennepteelt proactief aan te pakken.’

Een deel van de kweekspullen die de politie aantrof bij het bedrijf aan de Popovstraat in Zwolle.
Volledig scherm
Een deel van de kweekspullen die de politie aantrof bij het bedrijf aan de Popovstraat in Zwolle. © Politie Zwolle

In samenwerking met indebuurt Zwolle