Volledig scherm
De politie wil geen details geven over het ontslag van een collega. © ANP XTRA

Politie zwijgt over details na ontslag medewerker in Oost

Hij ging al eens eerder over de schreef. Nu kost het een medewerker van de politie Oost-Nederland zijn baan: wegens 'grensoverschrijdend' en 'niet-professioneel' gedrag is hij deze week ontslagen.

Dat heeft de politie vandaag zelf bekendgemaakt via een bericht op Politie.nl. Details over de misstanden die de man zijn baan hebben gekost, weigert de politie echter te geven.

Reden daarvoor is bescherming van privacy, zegt politiewoordvoerder Frank Brouwer. Hij vindt echter niet dat de politie terughoudend is met het geven van informatie. ,,We maken pro-actief melding van integriteitsschending. Als van de 65.000 mensen bij de politie er één over de schreef gaat, dan melden wij dat. Maar waar dat precies is gebeurd niet.''

Niet zeggen

Volledig scherm
Politiewoordvoerder Frank Brouwer. © Politie

Waar komt de politiemedewerker vandaan? Waar werkte hij? Dat wil de politie niet zeggen uit privacyoverwegingen, herhaalt Brouwer. Werkte hij in Gelderland of in Overijssel? Zelfs dat wil de politie niet zeggen. Dat gaat veel verder dan de terughoudendheid als de politie informatie geeft over misdrijven. Als een verdachte in een gehucht woont, kiest de politie er soms voor om te melden uit welke gemeente hij komt omdat zijn identiteit anders te makkelijk zou kunnen worden herleid. Door Gelderland of Overijssel, of bijvoorbeeld Veluwe of Salland te noemen zou dat effect er niet zijn. Waarom meldt de politie zelfs dat niet? De politie heeft ervoor gekozen om zich hiertoe te beperken, zegt Brouwer slechts.

Geen mededelingen

De afgelopen drie jaar werd de man al eerder beschuldigd van 'grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag'. Hij kreeg toen voorwaardelijk ontslag. Omdat hij opnieuw over de schreef is gegaan staat hij nu op straat. Wat is dat, 'grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag', waar heeft hij zich schuldig aan gemaakt? Daar doet de politie geen mededelingen over, zegt Brouwer.

Kaken op elkaar

Is het niet raar dat nu het de integriteit van een politiemedewerker betreft de politie de kaken zo stijf op elkaar houdt? De politiewoordvoerder vindt niet dat dit zo is. Betekent grensoverschrijdend gedrag dat hij bijvoorbeeld de commissaris een grote mond heeft gegeven of seksuele avances heeft gemaakt naar een collega? De politie weigert daar nadere informatie over te geven.

Bovenop het herhalen van de eerdere misstanden bleek de man ook nog het politiesysteem te hebben geraadpleegd 'voor privédoeleinden', wat strikt tegen de regels is. Ook daarover weigert de politie nadere mededelingen te doen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle