Volledig scherm
Foto gemaakt met een drone. Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Het kabinet heeft besloten om binnen 12 jaar een einde te maken aan de gaswinning in de provincie Groningen. © ANP

Politiek wil opheldering van provincie Overijssel over mogelijke fouten in rapporten over gaswinning

De fracties van het CDA, de PvdA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Overijssel willen duidelijkheid over de vergunningen die zijn verleend voor mijnbouw in de provincie. Na een gezamenlijk onderzoek van vier regionale omroepen is bij de politieke partijen de angst ontstaan dat er mogelijk vergunningen onterecht zijn afgegeven. 

Uit het onderzoek van RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omrop Fryslân blijkt dat bij verschillende vergunningsaanvragen voor bijvoorbeeld gaswinning en afvalwaterinjectie in Nederland niet goed gekeken is naar de gevolgen die dat kan hebben op het milieu. Europese richtlijnen niet zijn nageleefd of milieuvergunningen niet aangevraagd. Het gaat hier bijvoorbeeld om de MER: de milieueffectrapportage. Hierin wordt onderzocht welke effecten de mijnbouw zou kunnen hebben op het milieu. Bovendien wordt gesteld dat aanwezige risico's minder groot worden voorgesteld dan deze in werkelijkheid zouden zijn.

Schokkend

,,We vinden de berichtgeving schokkend en willen graag van het college weten of dit klopt”, zo schrijven de fracties van CDA, PvdA en GroenLinks in een gezamenlijke verklaring. “Als al deze beweringen kloppen zijn er wellicht vergunningen ten onrechte verleend. We willen weten of dat echt zo is en wat dit betekent voor de activiteiten in Overijssel.”

  1. Ook Zwolle vraagt op Wereld Prematurendag aandacht voor veel-te-vroeg geboren kinderen

    Ook Zwolle vraagt op Wereld Prematuren­dag aandacht voor veel-te-vroeg geboren kinderen

    Volgens de weersvoorspellingen pakken donkere wolken zich zondag 17 november samen boven Zwolle, maar de gemeente Zwolle en het Isala zullen deze sombere dag toch van kleur voorzien. Op die dag kleuren de Sassenpoort en het Isala-logo bij het kruispunt aan de Ceintuurbaan en bij de hoofdingang namelijk paars, de kleur van de Wereld Prematurendag. Dit om aandacht te vragen voor veel-te-vroeg geboren kinderen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle