Foto gemaakt met een drone. Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Het kabinet heeft besloten om binnen 12 jaar een einde te maken aan de gaswinning in de provincie Groningen.
Volledig scherm
Foto gemaakt met een drone. Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Het kabinet heeft besloten om binnen 12 jaar een einde te maken aan de gaswinning in de provincie Groningen. © ANP

Politiek wil opheldering van provincie Overijssel over mogelijke fouten in rapporten over gaswinning

De fracties van het CDA, de PvdA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Overijssel willen duidelijkheid over de vergunningen die zijn verleend voor mijnbouw in de provincie. Na een gezamenlijk onderzoek van vier regionale omroepen is bij de politieke partijen de angst ontstaan dat er mogelijk vergunningen onterecht zijn afgegeven. 

Uit het onderzoek van RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omrop Fryslân blijkt dat bij verschillende vergunningsaanvragen voor bijvoorbeeld gaswinning en afvalwaterinjectie in Nederland niet goed gekeken is naar de gevolgen die dat kan hebben op het milieu. Europese richtlijnen niet zijn nageleefd of milieuvergunningen niet aangevraagd. Het gaat hier bijvoorbeeld om de MER: de milieueffectrapportage. Hierin wordt onderzocht welke effecten de mijnbouw zou kunnen hebben op het milieu. Bovendien wordt gesteld dat aanwezige risico's minder groot worden voorgesteld dan deze in werkelijkheid zouden zijn.

Schokkend

,,We vinden de berichtgeving schokkend en willen graag van het college weten of dit klopt”, zo schrijven de fracties van CDA, PvdA en GroenLinks in een gezamenlijke verklaring. “Als al deze beweringen kloppen zijn er wellicht vergunningen ten onrechte verleend. We willen weten of dat echt zo is en wat dit betekent voor de activiteiten in Overijssel.”

  1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
    PREMIUM

    De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

    Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.

In samenwerking met indebuurt Zwolle