Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Politiestaking dwarsboomt druk weekend in Zwolle: voetbal en muziek

Juist op het moment dat Zwolle tienduizenden bezoekers verwacht, leggen politieagenten het werk neer. Spoedoverleggen tussen burgemeester, politie en andere betrokkenen moeten ervoor zorgen dat de Vliegende Vrienden van Amstel Live en de voetbalwedstrijd PEC Zwolle - Vitesse komend weekend toch kunnen doorgaan.

De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer wil niet op de gesprekken van de komende dagen vooruitlopen. Hij is wel duidelijk over zijn insteek, liet hij maandagavond tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering van het nieuwe politieke seizoen weten. ,,Mijn inzet is dat beide evenementen doorgaan. We proberen de voorwaarden te creëren dat we de cao-actie ruimte geven en de evenementen ook. In de loop van de week komt er nadere informatie. Er is nog geen definitief besluit genomen en ik wil niet op de uitkomst vooruitlopen."

Vliegende Vrienden

De politie gaat een vol weekend staken voor een betere cao. Dit betekent dat agenten alleen uitrukken bij zogenaamde prio 1-meldingen (bloedspoed). Voor Zwolle had het moment niet veel slechter gepland kunnen worden. In Park de Wezenlanden wordt al anderhalve week gewerkt aan de opbouw van een groots muziekfeest waar zaterdag zo'n 40.000 bezoekers verwacht worden, de Vliegende Vrienden van Amstel Live. 

PEC Zwolle

Daarnaast speelt PEC Zwolle komende zondag een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Mocht de politie de staking doorzetten, dan zal haar inzet ook daar gemist worden. ,,Bij evenementen is het over het algemeen zo dat de organisator verantwoordelijk is voor de veiligheid op het evenemententerrein, dat geldt ook voor betaald voetbal." Voor de situatie buiten het terrein moet echter een oplossing gevonden worden, bijvoorbeeld als het gaat om het in goede banen leiden van grote mensenmassa's.

Uitgaansavond

En dan is er nog de reguliere horecanacht in het centrum. Als agenten enkel in actie komen bij calamiteiten, betekent dit dat ze ook niet preventief aanwezig zijn in de Zwolse binnenstad tijdens de uitgaansavond in het weekend. Ook daarover is Meijer in gesprek. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle