Primeur: kloosterbier in Zwolle

videoZwolle heeft vanaf vandaag een eigen kloosterbiertje: Axes Castellum (Latijns voor Asendorp). Het biertje is gebrouwen in de kelder van het Dominicanenklooster, onder het grote orgel.

,,Soms zijn we in de kelder aan het werk en dan oefent iemand op het orgel," zegt Jurgen Brinkman. ,,Dat geeft het brouwen extra cachet."

Het idee om een eigen brouwerij te beginnen, is ontstaan binnen het gezelschap met de intrigerende naam De Assendörper Geurneuzen. Voorzitter daarvan is Henk Overweg. ,,Ons gezelschap bestaat een jaar of twaalf en kent verschillende afsplitsingen. Één daarvan organiseert bijvoorbeeld het carnavalsconcert. En nu hebben we dus ook een eigen brouwerij. We zijn begonnen als vriendengroepje die bierproeverijen bezoekt. Toen een aantal jongens steeds serieuzer begon met zelf bier te brouwen, hebben we het idee van een eigen brouwerij opgevat en mensen van het Dominicanenklooster benaderd. Tot onze verrassing werden we met open armen ontvangen."

Sterker nog, op tweede pinksterdag was de allereerste brouwdag. Prior Jan Laan kwam met een handvol broeders in habijt speciaal het bier inzegenen. ,,Mooi, emotioneel moment," zegt Overweg.

Brinkman legt ondertussen het complete brouwproces uit tot en met het bottelen. ,,En dat is dus vanmorgen gebeurd. De eerste 150 flesjes staan te gisten, over een week of vijf is de ontwikkeling van koolzuur voltooid en kan het worden gedronken." Trots: ,,Zo sta je thuis te brouwen en zo ben je de brouwmeester van het allereerste Zwolse Kloosterbiertje."

Volledig scherm
© Thinkstock

In samenwerking met indebuurt Zwolle