Prinses Laurentien opent Stadkamer

VideoPrinses Laurentien heeft donderdagochtend de nieuwe Stadkamer aan de Zeven Alleetjes officieel geopend. Vanaf vrijdag is de nieuwe bibliotheek open voor publiek.

Volledig scherm
Opening Stadkamer door Prinses Laurentien. © Frans Paalman

Het officiële startsein van de bibliotheek annex cultuurcentrum net buiten de grachten van Zwolle is vandaag bekrachtigd door de openingshandeling van prinses Laurentien. Met een grote theekan schonk ze een kop in die directeur Astrid Vrolijk vasthield. Want, zo zegt Vrolijk. ,,Stadkamer is meer dan een rij boeken, het is een ontmoetingsplek.” De weg naar de opening is niet zonder slag of stoot gegaan, de vondst van asbest in het pand zorgde voor een flinke vertraging. Vrolijk is naar eigen zeggen daarom extra trots dat het vandaag zo ver is. ,,We zijn ooit begonnen vanuit een beeld dat we voor ogen hadden. Asbest of niet, het zou fantastisch worden.”

Fan van bibliotheken

Laurentien is geen vreemde in de Hanzestad. ,,Zwolle is de geboorteplaats van mijn vader, ik voel me hier dan ook altijd thuis”, aldus de prinses. Al jarenlang zet de prinses zich in voor de bevordering van geletterdheid in het hele land. Tijdens de rondleiding door het nieuwe pand, werd verteld over de geschiedenis van het gebouw, kreeg Laurentien een kijkje bij de voorleestribune in het kindergedeelte van de bieb en werden de 3D-printers in het gebouw gedemonstreerd door studenten van het Cibap. ,,Ik ben sowieso fan van bibliotheken, maar vooral van bibliotheken die denken vanuit de toekomst”, aldus de prinses.

Laurentien schreef zelf meerdere kinderboeken onder de naam Laurentien van Oranje. De reeks over Mr Finney en het boekje Nog lang en gelukkig zijn dan ook bij Stadkamer te leen.

  1. Wilde je thuis werken maar mocht dat niet? Dit zegt het arbeidsrecht

    Wilde je thuis werken maar mocht dat niet? Dit zegt het arbeids­recht

    Pascal Besselink is jurist en gespecialiseerd in vraagstukken over ‘arbeidsrecht en sneeuw’. Hij werkt voor DAS en krijgt op sneeuwvolle dagen – zoals deze dinsdag – prompt vragen uit gebieden rondom Apeldoorn, Arnhem, Deventer en Zwolle. ,,Zowel werkgevers als werknemers bellen mij om te vragen wat het arbeidsrecht zegt, als er sneeuw ligt.’’ Dé vraag die wordt gesteld: kan een werknemer eisen dat hij thuis werkt?

In samenwerking met indebuurt Zwolle