Volledig scherm
Het station van Kampen is 's nachts sterk verlicht. ProRail gaat nu maatregelen nemen om lichten op stations te dimmen. © Foto Freddy Schinkel

ProRail draait stations 's nachts op zwart

ProRail draait het licht op stations 's nachts nagenoeg uit als de laatste trein is vertrokken. Slechts twintig procent van de lampen blijft dan nog aan aan. 

In een landelijke operatie, die 66 miljoen kost, wordt alle conventionele verlichting op 400 stations momenteel vervangen door led-verlichting. Dat bespaart tot 70 procent aan stroomkosten, zoveel als een gemiddelde gemeente als Kampen jaarlijks gebruikt. Volgens Tjebbe Ruskamp, projectmanager stations bij ProRail, zijn stations 's nachts de best verlichte plekken van de stad. ,,Maar waarom zou je alles laten branden als er geen hond meer is?" 

Laat op de avond gaan de lichten alvast op 30 procent branden, tenzij er mensen op de perrons zijn of er een trein arriveert. De nieuwe led-verlichting heeft minder strooilicht en is beter te richten op perrons of de vloer van stationshallen. De omgeving krijgt daardoor aanzienlijk minder last van de verlichting in treinstations, claimt ProRail. Met een tempo van twee per week worden de treinstations momenteel omgebouwd. In 2022 moeten alle stations klaar zijn. 

  1. Overijssel: CDA verliest, maar blijft groot en zowel GroenLinks als Forum voor Democratie wint fors
    Video

    Overijssel: CDA verliest, maar blijft groot en zowel GroenLinks als Forum voor Democratie wint fors

    Het CDA heeft volgens de voorlopige uitslag in Overijssel weliswaar fors terrein verloren, maar met name het platteland blijft de christen-democraten trouw. In het Vechtdal, Salland, Twente en Steenwijkerland is het CDA ondanks fiks verlies nog altijd - en vaak veruit - de grootste partij. Daarmee lijken de christen-democraten net als vier jaar geleden de grootste partij in Overijssel te blijven. Al is het verschil met de nummer twee - in dit geval FvD en VVD - geslonken van vijf naar drie zetels.

In samenwerking met indebuurt Zwolle