Volledig scherm
Het station van Kampen is 's nachts sterk verlicht. ProRail gaat nu maatregelen nemen om lichten op stations te dimmen. © Foto Freddy Schinkel

ProRail draait stations 's nachts op zwart

ProRail draait het licht op stations 's nachts nagenoeg uit als de laatste trein is vertrokken. Slechts twintig procent van de lampen blijft dan nog aan aan. 

In een landelijke operatie, die 66 miljoen kost, wordt alle conventionele verlichting op 400 stations momenteel vervangen door led-verlichting. Dat bespaart tot 70 procent aan stroomkosten, zoveel als een gemiddelde gemeente als Kampen jaarlijks gebruikt. Volgens Tjebbe Ruskamp, projectmanager stations bij ProRail, zijn stations 's nachts de best verlichte plekken van de stad. ,,Maar waarom zou je alles laten branden als er geen hond meer is?" 

Laat op de avond gaan de lichten alvast op 30 procent branden, tenzij er mensen op de perrons zijn of er een trein arriveert. De nieuwe led-verlichting heeft minder strooilicht en is beter te richten op perrons of de vloer van stationshallen. De omgeving krijgt daardoor aanzienlijk minder last van de verlichting in treinstations, claimt ProRail. Met een tempo van twee per week worden de treinstations momenteel omgebouwd. In 2022 moeten alle stations klaar zijn. 

  1. Straatfestival Zwolle gebukt onder geluidsregels: Zanger moet publiek tot stilte manen
    PREMIUM

    Straatfes­ti­val Zwolle gebukt onder geluidsre­gels: Zanger moet publiek tot stilte manen

    De afspraken over geluidsniveaus moeten onder de loep worden genomen, anders is het maar de vraag of het Straatfestival in Zwolle volgend jaar de Nieuwe Markt weer aandoet. Die noodkreet slaken betrokkenen bij het podium van afgelopen vrijdag. Na herhaaldelijke waarschuwingen over de decibellen moest de zanger van Juffrouw Jannie het publiek zelfs manen niet mee te zingen. ,,Volgens mij gaat er iets niet goed met de geluidsmetingen’’, zegt geluidsman Marco Ruiter. ,,Op deze manier doe ik volgend jaar niet meer mee.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle