Volledig scherm
Met een omgebouwde bladzuiger wordt de eikenprocessierups geruimd. © Robin Hilberink

Provincie Overijssel wil met gemeenten in gesprek over eikenprocessierups

Provincie Overijssel wil met gemeenten om de tafel voor een gezamenlijk plan tegen de eikenprocessierups. Een motie die daarvoor oproept werd woensdag aangenomen. De bijeenkomst moet in september gehouden worden.

De overlast van de jeukrups is volgens de indienende partijen  PVV, FvD, CDA, VVD en SGP extreem. Omdat er steeds meer eikenprocessierupsen bijkomen, vrezen de partijen ook voor een toename van schadevergoedingen. Ze verwijzen daarbij naar een zaak in 2018. De rechtbank stelde daarbij een campinggast in het gelijk. Hij kon rekenen op een schadevergoeding.

Aanpak voor 2020 

Ook Rijkswaterstaat, de waterschappen en terreinbeheerders moeten deelnemen aan de bijeenkomst. Er moeten gezamenlijke afspraken worden gemaakt over een aanpak voor 2020 en de jaren die daarop volgen. Om dat in goede banen te leiden, moet er binnen de provincie een coördinator worden benoemd.  

De gezamenlijke aanpak is volgens de partijen ook nodig omdat er een wildgroei ontstaat aan bestrijdingsmethoden en -middelen. Die zouden op lange termijn schade kunnen toebrengen aan de biodiversiteit.

In samenwerking met indebuurt Zwolle