Volledig scherm
De honden zaten onder erbarmelijke omstandigheden in de schuur. © Dierenbescherming

Puppy's leven in eigen ontlasting bij hondenfokker in IJsselland

Een trieste ontdekking bij een hondenfokkerij in de regio IJsselland afgelopen woensdag. De dierenpolitie en inspecteurs van de Dierenbescherming troffen daar tientallen honden onder erbarmelijke omstandigheden aan in een schuur.

In de voormalige varkensstal leefden bijna alle fokhonden - waaronder veel Zwitserse herders, Labradors en Rhodesian Ridgebacks - zonder water en zonder goede ligplaats. Een deel van de honden lag in hun eigen uitwerpselen op vervuild beton. Ook lagen er pups in kale bakken in hun eigen vuil, zonder warmtelampen. 

Een deel van de fokkerij werd ook gebruikt als pension. De kennels aldaar vertoonden gebreken zoals scherpe gaaspunten. Ook met het eten van de dieren was van alles mis. Zo werd het kippenvlees dat verwerkt werd tot hondenvoer te warm opgeslagen. 

Schoonmaken

Quote

Als je nu alle honden meeneemt, heeft hij over een maand weer nieuwe.

Dik Nagtegaal, Dierenbescherming

De eigenaar van de fokkerij, die de 56 honden in zijn eentje verzorgde, bleek niet te beschikken over de juiste papieren. Hij kreeg de opdracht de omstandigheden voor de dieren nog vóór het weekend te verbeteren. Bij een nieuwe controle bleek de man daar gehoor aan te hebben gegeven; hij had flink schoongemaakt.

Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, legt uit waarom de honden niet per direct in beslag zijn genomen. ,,Als je nu alle honden meeneemt, heeft hij over een maand weer nieuwe honden en dan hebben wij er, als hij bijvoorbeeld verplaatst, geen zicht meer op.'' 

Gezondheid

Volgens Nagtegaal was de smerige huisvesting 'heel erg', maar was de gezondheid van de dieren niet aangetast. ,,Anders waren er strengere maatregelen genomen. Schoonmaken moest meteen gebeuren en dat heeft hij gelukkig begrepen. Je probeert te kijken of je samen met de eigenaar de zaak kan opknappen, zodat hij ook begrijpt wat er is misgegaan.''

De inspectie blijft de hondenfokkerij in de gaten houden, om te voorkomen dat de situatie opnieuw uit de hand loopt. Voor het niet beschikken over de juiste papieren krijgt de eigenaar bovendien proces-verbaal opgelegd.

De Dierenbescherming kan in verband met de privacy niet verder ingaan op de locatie van de hondenfokkerij. 

Volledig scherm
De fokhonden bestaan vooral uit Zwitserse herders, Labradors en Rhodesian Ridgebacks. © Dierenbescherming

In samenwerking met indebuurt Zwolle