Volledig scherm
PREMIUM
Zomer en winter: Wim Eikelboom is ondanks zijn drukke baan bij de radio in Hilversum bijna dagelijks langs de IJssel te vinden. © Frans Paalman

Radio 1-baas lanceert podcast over de IJssel: ‘Ik wil weten hoe het voelt’

Alsof de baas van een platenmaatschappij zelf een album opneemt. Zo is ‘t ook met Wim Eikelboom uit Zwolle. Want de zendercoördinator van NPO Radio 1 lanceert eerdaags een eigen podcast vol Rivierverhalen.

Zijn foto’s van de IJssel kennen we al. Op Twitter trakteert Wim Eikelboom zijn drieduizend volgers bijna dagelijks op ondergaande zonnetjes en ander natuurschoon langs de snelst stromende rivier van Nederland. Gewoon met de telefoon gemaakt. Kiekjes, vindt-ie zelf. Maar hij oogst er lof mee. De zendercoördinator van NPO Radio 1 woont in Zwolle en komt tot rust tijdens wandelingen over de dijk. Het voelt als thuiskomen. Opladen. En het is een totaalbeleving. Van wolkenlucht, watervogel tot verdwaalde jogger. Met steeds weer ander licht. Het verveelt niet, het stelt nooit teleur. En hij is zeker niet de enige met die ervaring. Verhalen genoeg van mensen die iets met de IJssel hebben, merkt hij tijdens spontane ontmoetingen. 

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle