Volledig scherm
Modeontwerper Ricardo Ramos haalde de internationale pers met zijn moderne variant op Staphorster klederdracht. Gisteren gaf hij een workshop aan leerlingen van Landstede en morgen toont hij zijn collectie in Staphorst tijdens het feest voor het 200-jarig bestaan van de gemeente. foto Tom van Dijke

Ramos wil tijdloze kleding maken

STAPHORST - Hij haalde begin dit jaar de internationale pers met zijn moderne variant op Staphorster klederdracht. En de collectie van de Spaans-Colombiaanse ontwerper Ricardo Ramos is nu ook in Nederland te zien.

Ramos houdt speciaal voor het tweehonderdjarig bestaan van Staphorst een aantal modeshows in het kerkdorp. Pakweg honderd leerlingen van Landstede in Zwolle kregen gisteren vast een voorproefje.

Ramos gaf toen namelijk een workshop aan jonge vakgenoten van de opleidingen Mooi & Mode. Daarin vertelde hij onder andere wat hem drijft. "Het is niet mijn bedoeling 'flashy' kleding te maken die even hip is en dan weer verdwijnt. De kleding die ik maak, is tijdloos. Mensen kunnen het over tien jaar ook nog dragen."

De ontwerper maakte veel van zijn creaties van originele klederdracht die hij vorig jaar op een veiling bij de Museumboerderij kocht. "Eigenlijk heel duurzaam; door de kledingstukken te recyclen heb ik ze een tweede leven gegeven. Dat zijn ze trouwens zeker waard. De klederdracht is handgemaakt, er zitten uren werk in."

Ramos presenteert zijn collectie 'Reconstructing Klederdracht' morgen in Staphorst op het jubileumfeest van de gemeente. Zowel 's middags als 's avonds is er een modeshow op het Marktplein. Daar wordt dan ook de 'haute couture' getoond die inwoners van de gemeente de afgelopen maanden zelf met Staphorster stoffen hebben gemaakt. "Ik ben heel benieuwd naar wat ze hebben gemaakt!"

Ook Landstede maakte zelf een video van deze bijeenkomst. Die staat hier onder:

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (33%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (51%)
  • Het maakt mij niks uit. (16%)
4065 stemmen