Volledig scherm
De verenigde ziekenhuizen wilden een uitzonderingspositie voor hun bestuurders, maar daar kan volgens de rechter geen sprake van zijn. © Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Rechter verplicht ziekenhuizen zich te houden aan salarisnorm

De ziekenhuizen Sint Jansdal (Harderwijk), Gelre (Zutphen/Apeldoorn) en Isala (Zwolle) mogen hun topbestuurders niet meer betalen dan een ministerssalaris, 187.000 euro. De Raad van State heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en een aantal afzonderlijke ziekenhuizen in het ongelijk gesteld in een zaak die ze hadden aangespannen tegen de minister van Volksgezondheid. 

Volgens de ziekenhuizen zorgt de salarisgrens ervoor dat het lastiger is om goede bestuurders te vinden. Daar blijkt de Raad van State, net als eerder al een lagere rechtbank, geen boodschap aan te hebben.

De verenigde ziekenhuizen wilden een uitzonderingspositie voor hun bestuurders, maar daar kan volgens de rechter geen sprake van zijn. De poging van NVZ om haar wens te behandelen als circa honderd individuele verzoeken van de diverse ziekenhuizen, snijdt volgens de Raad van State geen hout. Zou Nederlands hoogste bestuursrechter daar wel in meegaan, dan komt er immers een nieuwe regel voor een hele branche. Dat is juist niet de bedoeling van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector reguleert. 

Ministersalaris

Sinds 2015 mogen bestuurders en directeuren van ziekenhuizen niet meer verdienen dan een minister. Dit komt voort uit de zogenaamde Wet Normering Topinkomens. Voor die tijd stond de grens op 130 procent van een ministersalaris. Op de jaaropgave van ziekenhuisbestuurders valt binnen de 187.000 euro niet alleen het salaris, maar bijvoorbeeld ook de vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en onkosten.

De NVZ had de rechtszaak aangespannen met de stichting Christelijk Algemeen Ziekenhuis Noordwest-Veluwe (Sint Jansdal), de stichting Gelre Ziekenhuizen en de stichting Reinier Haga Groep.

  1. Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra
    PREMIUM

    Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra

    Bij de uitvaart van meneer Bouwstra in het crematorium in Zwolle waren vorige maand exact vijf mensen aanwezig. Geen familie, geen vrienden. Alleen de werkster, en de buren. En Boaz Beeuwkes (24). Een jonge Zwollenaar die sinds een paar jaar als vrijwilliger af en toe op bezoek ging bij meneer Bouwstra. Niet wetende van hoe nabij hij later diens zelfgekozen dood zou meemaken. Boaz is degene die in het uitvaartcentrum het woord neemt, voor het handjevol toehoorders dat ook maar bij toeval in het leven van de overledene verzeild is geraakt. Hij vertelt het levensverhaal van meneer Bouwstra. Een verhaal dat hij tot in den treure heeft aangehoord tijdens zijn bezoekjes.

In samenwerking met indebuurt Zwolle