Volledig scherm
© Tom van Dijke

Rechters niet partijdig in verkrachtingszaak streekbus Zwolle - Dedemsvaart

updateRechters in de zaak rond een vermeende verkrachting in een lijnbus van Zwolle naar Dedemsvaart zijn niet partijdig. Het wrakingsverzoek van de advocaat van de verdachte uit Zwolle is door de wrakingskamer afgewezen, bleek vandaag uit het vonnis.

De 19-jarige Zwollenaar wordt ervan verdacht in de nacht van 3 op 4 april vorig jaar in de lijnbus van Zwolle naar Dedemsvaart een licht-verstandelijk beperkte vrouw verkracht te hebben. De zaak is mede op verzoek van de advocaat van de verdachte in maart achter gesloten deuren behandeld. 

Bewakingscamera

Op die zitting werden beelden van die nacht in de lijnbus getoond, afkomstig van de bewakingscamera. De rechters beschreven die beelden in eigen woorden. Op de beelden zou te zien zijn dat de verdachte zijn arm om de nek van aangeefster legt en haar naar zich toetrekt. Zij lijkt zich te verzetten terwijl de verdachte haar hoofd met kracht naar beneden drukt. De voorzitter omschreef dat er ,,stevigheid wordt gebruikt om het hoofd van aangeefster naar het kruis van de verdachte te bewegen.’' De vrouw verzette zich hierbij.

Volgens de advocaat toonde de rechtbank zich hierin vooringenomen. Vooral door termen te gebruiken als ‘duwen’, ‘drukken’ of ‘met enige kracht’ leken de rechters hun oordeel al klaar hebben, aldus de advocaat. Vandaar dat hij de rechtbank wraakte. Een wrakingskamer bekeek of de advocaat gelijk had of niet. Die oordeelde dat het hier slechts om een waarneming gaat. Alleen als die zodanig afwijkt van wat objectief uit de beelden blijkt, kan sprake zijn van vooringenomenheid. Dat is hier niet het geval. Had de advocaat wel gelijk gekregen, dan hadden andere rechters zich over de strafzaak moeten buigen.

Wanneer de zaak verder gaat, werd vandaag nog niet bekend.

De vader van de inmiddels 19-jarige aangeefster is blij met de uitspraak dat er geen sprake is van vooringenomenheid, maar betreurt het uitstel dat deze procedure met zich meegebracht heeft. ,,Het zal wel weer een tijd gaan duren voordat de inhoudelijke behandeling ingepland wordt, dat is allerminst wenselijk en heel vervelend.” De politie heeft vorig jaar volgens hem ‘excellent werk‘ verricht door de verdachte snel op te pakken. ,,Maar door al deze vertragingen - eerder was het reclasseringsrapport niet klaar en was er gebrek aan zittingsruimte - ben je zo een jaar verder en dat is in het voordeel van de verdachte."

In samenwerking met indebuurt Zwolle