Commissaris van de Koning Andries Heidema kijkt tijdens het eerste debat van de Provinciale Staten na de verkiezingen de zaal rond, waar veel nieuwe gezichten te zien zijn.
Volledig scherm
Commissaris van de Koning Andries Heidema kijkt tijdens het eerste debat van de Provinciale Staten na de verkiezingen de zaal rond, waar veel nieuwe gezichten te zien zijn. © Frans Paalman

Rechtse coalitie in Overijssel met Forum voor Democratie lijkt kansrijk

Een rechtse coalitie met CDA, VVD, Forum voor Democratie (FvD) en PVV lijkt voorlopig kansrijk in Overijssel. Dat bleek donderdag tijdens een eerste debat in het provinciehuis in Zwolle. 

Daar flirtten met name VVD en PVV opzichtig met elkaar om tot een rechtse samenwerking te komen. VVD-lijsttrekker Monique ten Haaf constateerde ,,een verschuiving in het politieke landschap waarbij de kiezer voor rechts gaat.’’ De PVV keek intussen handenwrijvend toe. ,,Wat ons betreft liever de Uil van Minerva dan de uil van de Fabeltjeskrant’’, liet lijsttrekker Erik Veltmeijer zich ontvallen, doelend op de linkse partijen. 

Forum voor Democratie en CDA waren wat terughoudender, maar sluiten niemand uit.  Voorman Eddy van Hijum gaf aan dat het CDA met een nieuwe coalitie vooral recht wil doen aan de uitslag. Hij sluit niemand uit, maar noemt geloofsvrijheid ‘een obstakel’ tussen CDA en PVV. Inhoudelijk heeft het CDA volgens Van Hijum de meeste raakvlakken met VVD, ChristenUnie en SGP.

De PVV diende desondanks een motie in waarin werd verzocht om snel een mogelijke coalitie tussen de vier partijen te onderzoeken. De VVD steunde die als enige. De overige partijen, inclusief FvD, vonden de motie voorbarig, omdat alle mogelijke coalities moeten worden onderzocht.  

Klimaatstandpunten 

Voor informateur Geert Jansen is onderzoek naar de mogelijke rechtse coalitie CDA, FvD, VVD en PVV in ieder geval de moeite waard. Tijdens het debat werd duidelijk dat VVD, PVV en FvD raakvlakken hebben met hun standpunten over de energietransitie en het klimaatakkoord. FvD wil stoppen met de aanleg van windmolenparken en zonnepaneelweiden, zei lijsttrekker Almekinders in zijn eerste optreden. 

De FvD-voorman deelde een paar sneren uit. Hij noemde het CDA ‘een echte machtspartij’ en feliciteerde GroenLinks met ‘het halveren van D66.’ In tegenstelling tot Almekinders, noemde CDA-lijsttrekker Eddy van Hijum ‘omgaan met schone energie’ als een belangrijk punt voor de provincie, maar hij stelde ook dat dit wel ‘haalbaar en betaalbaar’ moet zijn voor de burger. 

VVD-boegbeeld Van Haaf gaf tijdens het debat aan wat betreft klimaatmaatregelen ‘het hoofd koel te willen houden’.  Ze noemde het klimaatakkoord ,,een grote opgave waarbij we ervan uit moeten gaan dat er géén zwaardere regels nodig zijn.’’ 

GroenLinks-lijsttrekker Manouska Molema, die haar maidenspeech aflegde, gaf aan dat de provincie juist snel stappen moeten maken met maatregelen tegen klimaatverandering. Dat standpunt lijkt ver verwijderd van de andere partijen, waardoor een rechtse coalitie voorlopig extra kansrijk lijkt. 

‘FVD eerst beter leren kennen’

Tussen al het geflirt en gesnuffel blijft het CDA als grootste partij aan de bal. Van Hijum bleef wat gereserveerd. Hij wil overeenstemming vinden over beleid en visie en een stabiele en slagvaardige samenwerking. Ook zei Van Hijum dat hij met name het FvD eerst beter wil leren kennen. ,,Wie zijn Johan Almekinders en zijn collega’s? Wat willen zij met Overijssel?’’ 

In samenwerking met indebuurt Zwolle