Volledig scherm
Op de weg terug van school even dit plaatje geschoten van de IJsselcentrale in de ochtendmist. Binnenkort verleden tijd, de centrale gaat tegen de vlakte... © Eugene Siero

Reddingspoging IJsselcentrale Harculo mislukt

ZWOLLE - Het was een laatste poging om de Harculo centrale van de sloop te redden, maar het is de Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Cuypersgenootschap niet gelukt. De IJsselcentrale wordt geen gemeentelijk monument.

Wel wil de gemeente een plan van aanpak maken voor hergebruik en transformatie van de locatie.

De centrale wekt al jaren geen energie meer op, maar werd alleen als achtervang gebruikt. Nu de focus steeds meer op schone energie komt te liggen, is de rol van Harculo helemaal uitgespeeld, zo stelt eigenaar Engie.

Volgens Heemschut en Cuypersgenootschap heeft het complex hoge architectonische en cultuurhistorische waarden. 'Harculo is één van de laatste in Nederland nog aanwezige, in redelijk originele staat verkerende elektriciteitscentrales uit de periode van de wederopbouw.'

Geen nieuwe feiten
De belangenbehartigers vroegen het college van burgemeester en wethouders in een brief om de centrale als gemeentelijk monument aan te wijzen en ziet graag dat de gemeente overleg met de eigenaar start om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van hergebruik van het complex. Hoewel de monumentencommissie wel een gemeentelijk monument in Harculo ziet, hebben zich volgens het college sinds 2013 geen nieuwe feiten of omstandigheden aangediend die de eerdere beslissing zouden kunnen veranderen. De gemeente Zwolle is geen eigenaar van de centrale en heeft dan ook geen directe zeggenschap over toekomstige ontwikkelingen.

Pompengebouw
Toch wil de gemeente graag meedenken over het ontwikkelen van een ander energielandschap bij Harculo, zoals windmolens, zonnepanelenvelden en andere vormen voor de opwekking van eigen Zwolse energie. Eigenaar Engie is in gesprek met een stichting die een deel van het gigantische complex wil behouden. Het gaat om het kantoorgebouw en het pompengebouw. Wat er mee gaat gebeuren is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Zwolle