Hogeschool Windesheim.
Volledig scherm
PREMIUM
Hogeschool Windesheim. © Jonathan Fabri

Rel op Windesheim: student trekt stekker uit ‘camera’ die geen camera is (maar wat dan wel?)

updateEen student en docent van HBO-ICT op Windesheim hebben eigenhandig een slimme camera in een klas van de HBO-instelling onklaar gemaakt. Ze hadden het idee dat ze gefilmd werden en daar waren ze niet van gediend. De school is ontstemd over de actie, maar: ,,Ons onderzoek gaat door, want deze data zijn belangrijk voor ons."

34 reacties

 • Klaas Kever

  1 jaar geleden
  Hoi Andreas, Het is een grotere daad van vandalisme als men zonder duidelijke communicatie zulks installeert, dan dat iemand 't stekkertje eruit trekt. Een stekkertje uit een sensor trekken die bedoeld is om te tellen, heeft ook niet veel met vandalisme te maken. Je kan de stekker er zo weer in doen. Het betreft een stekker van de voeding; de communicatie gaat draadloos (via het WiFi netwerk). Er is juist een besparing mee bereikt; er is die dag minder stroom verbruikt door de school.
 • Andreas Hagedoorn

  1 jaar geleden
  Nou Nico, je bent het er duidelijk niet mee eens. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de daad van vandalisme wordt toegerekend aan de dader. Dus niet op basis van de (natuurlijke) rechtspersoon. Daar komt bij dat, als Windesheim aangifte zou doen van vandalisme, er sprake is van vandalisme. Windesheim kiest niet niet voor die route. Het wordt tijd om de stekker uit het reageren op jou te trekken. Dit is geen logica, maar louter emotioneel gedrag.
 • Nico Van der Vegt

  1 jaar geleden
  Windesheim is geen natuurlijke persoon, dus van 'andermans' spullen, is hier geen sprake. Windesheim is een privaatrechtelijke rechtspersoon. Binnen een 'PR' zijn het ICT-ers die beroepsmatig het beheer voor hun rekening nemen. Op 'W' zou het zomaar kunnen dat iemand in deeltijd docent is maar ook beheerstaken doet. Dus van vandalisme is hier geen sprake. Mogelijk is er buiten bevoegdheid gehandeld. Tja, dat mag natuurlijk ook niet. Maar ernstige schending van de privacy weegt m.i. zwaarder.
 • Andreas Hagedoorn

  1 jaar geleden
  Ah, dus je maakt onderscheid tussen persoonlijk bezit en publiekelijk bezit, B. Veerman. Ik zeg: lang leve de rechtspersoon.
 • B. Veerman

  1 jaar geleden
  @Andreas, als ik een camera bij jou in de straat hang en jij raust deze vervolgens kapot dan geef ik je daar het volste gelijk toe. Nog even daargelaten dat een commerciële instelling geen persoon is en dus ook geen gevoelens heeft.