Volledig scherm
Hans la Faille. ANP

Relaas van drummer Hans la Faille

ZWOLLE - Het voelt voor hem nog wat onwennig. Drummer Hans la Faille (65) heeft een boek geschreven: Showbizz Blues.

Hierin schrijft hij over zijn muzikantenbestaan: jeugdvriendje Herman Brood, kameraad en bassist Herman Deinum, met wie hij een 45 jaar lang een unieke 'ritmesessie' vormde, en de avonturen van de Blizzards en Harry Muskee. Volgende maand stelt hij bovendien een nieuwe band voor, onder zijn eigen naam: Hans la Faille Showbizz Bluesband. "Ik kon me altijd verschuilen achter sterke frontmannen. Nu zijn de ogen op mij gericht."

De Zwolse slagwerker vertelt vrijmoedig over zijn leven, persoonlijk en beroepsmatig, als muzikant bij onder meer Cuby + Blizzards en Sweet d'Buster. Drie maanden zat hij non-stop achter de computer om de herinneringen op papier te zetten. Hierin spelen zijn jeugdvriendje Herman Brood en The Blizzards van Cuby een grote rol. Vaste kameraad, bassist Herman Deinum, met wie hij 45 jaar lang een felbegeerde en strakke ritmesectie vormde, is een constante in het boek. "Samen kun je een band dirigeren, je bepaalt de dynamiek. En we hadden dezelfde opvattingen over stukken." Helaas raakten ze twee jaar geleden gebrouilleerd. "Officieel weet hij van niets maar Herman zal ongetwijfeld van anderen hebben gehoord dat er een boek komt. Misschien gaat hij het toch lezen", denkt La Faille.

Het conflict met zijn muzikale maatje betreurt hij. "Heel pijnlijk na zoveel jaren vriendschap. Ik heb hem drie liefdesmailtjes gestuurd maar het mocht niet baten. Het ging mis bij de laatste tournee van Cuby." In zijn boek beschrijft La Faille: "In de zomer van 2010 rezen er spanningen met pr-man Henk Aa. Harry Muskee wilde zich niet door hem laten voorschrijven dat hij voor slechts een minuutje met de hele band in DWDD, het programma van Matthijs van Nieuwkerk moest verschijnen. Harry kon in die dingen behoorlijk eigenzinnig zijn. Volgens Aa hoorde dit er nu eenmaal bij. Bassist Herman Deinum stond achter Henk Aa en liet dat ook voortdurend merken", noteert La Faille. "Reden voor Harry Muskee om niet meer met hem verder te willen. En dus maakten we onze tour af met een tijdelijke vervanger. Ik heb geprobeerd dit te voorkomen want zonder Deinum was Cuby Cuby niet meer, vond ik. Maar het hielp niets. Herman neemt me sindsdien kwalijk dat we niet solidair met hem zijn geweest."

Naast de meer gedegen Herman Deinum loopt er een andere, minder betrouwbare Herman als rode draad door het boek van La Faille. De eigenzinnige beeldend kunstenaar en zanger Brood. Na alle publicaties over deze omstreden rocker werpt La Faille toch nog een nieuw lichtje op Brood. De drummer beschrijft sfeervol hun gezamenlijke kinder- en jeugdjaren in de Zwolse wijk Pierik. Hun ouders waren nauw bevriend en beide vaders werkten bij hetzelfde garagebedrijf De Graaf. Als tieners liftten de jongens geregeld naar Amsterdam en keken daar hun ogen uit. Brood was slechts korte tijd muzikant bij Cuby. Hij werd al snel uit de band gegooid omdat hij teveel drugs gebruikte en volstrekt onberekenbaar was. Zijn typische gedrag blijkt uit een anekdote over de Cuby-tournee door Polen, ten tijde van het IJzeren Gordijn. Hermanus had pornoblaadjes meegenomen om bij de grens de aandacht van zijn drugs af te leiden. Een geslaagde missie volgens het vermakelijke relaas van La Faille.

Hij zag zijn jeugdvriend het laatst in De Librije enkele weken voor het definitieve afscheid. Op de daar gemaakte foto's heeft Brood stevig zijn arm om de schouders van La Faille geslagen. Over Broods dood schrijft de drummer in Showbizz Blues: "Herman heeft andere keuzes gemaakt dan ik. Hij was zeer gedreven maar tegelijkertijd ook verlegen. Ik denk dat hij zich met dope en drank zekerder voelde. Hij was zijn eigen regisseur en heeft zelf bepaald hoe lang de voorstelling ging duren."

Met drank en drugs was La Faille gematigd. "Ik was de volgende dag een wrak en mijn gezondheid is me lief. Hoewel ik niet van de sigaretten afkom. Ik rook al honderd jaar." En of hij het nou leuk vond of niet, de vele dames kon hij als muzikant nauwelijks weigeren. Uit het boek blijkt dat zij vaak op een presenteerblaadje werden aangeboden. "Tijdens mijn tweede huwelijk met Cristel in 1989 heb ik geen andere vrouw gehad. Dat gebeurde vooral in die jaren daarvoor. Gelukkig maar. Als muzikant heb je blijkbaar een bepaalde aantrekkingskracht, daar hoef je niet knap voor te zijn. Maar ik heb uiteraard van het vrouwelijk schoon genoten", bevestigt La Faille glimlachend. Over zijn eerste echtscheiding schrijft hij: "Met ons huwelijk ging het bergafwaarts. De keerzijde van de muziek."

De tweede scheiding van Cristel was tragischer. "Haar ziekte MS is het ergste wat ons is overkomen. De vreselijke diagnose kwam een dag na de Bijlmerramp in oktober 1992. De eerste jaren ging het goed, ze had veel baat bij prednison en bloeide tijdelijk op. Maar daarna verslechterde de situatie. Ze kon haar ziekte niet accepteren. En het is heel zwaar om iemand uit de put te praten als je weet dat het nooit beter wordt. Onze zoon was jong en had zorg nodig. Ik werkte in die tijd teveel. De huisarts dwong me rustig aan te doen. Anders zou deze jongen niet alleen zijn moeder verliezen maar ook zijn vader. Zo werd het gezegd. Ik ben daarom met drummen bij Flavium gestopt."

In zijn boek overheerst weliswaar de gein maar afscheid en dood laten zich niet weglachen. Het boek eindigt in een breuk met kameraad Herman Deinum maar ook met het snelle overlijden van nederblueslegende Muskee. De drummer schrijft hierover in zijn eigen taal: "Het was het inleidend tromgeroffel dat uiteindelijk zou leiden tot die finale paukenslag (…) Ik voel een groot gemis. Blueszangers horen oud te worden."

Dan volgen er in het boek van La Faille nog 25 pagina's geschreven door de eigengereide sportjournalist Johan Derksen over Cuby. Dit laatste hoofdstuk staat enigszins los van de rest van het verhaal. De drummer overhandigt het eerste exemplaar van Showbizz Blues niet voor niets aan de hoofdredacteur van Voetbal Internationaal, tevens vriend, dorpsgenoot en oud-manager van de Blizzards. "Johan Derksen heeft ervoor gezorgd dat we weer gingen optreden met Cuby. Hij was ooit van plan de memoires van Harrie Muskee te schrijven maar dat is er nooit van gekomen. Zijn dochter, Marieke Derksen, werkt bij de uitgever van mijn boek en het uitgebreide eerbetoon van Johan aan Cuby is gewoon aan mijn verhaal vastgeplakt. Ik vind het prima."

Over een maand presenteert La Faille zijn nieuwe band met een andere jeugdkameraad, Bert Vrieling. Ouder worden heeft weinig voordelen, schrijft hij in Showbizz Blues. En hij kijkt naar de olijke foto waarop hij als jochie fluitend bij zijn vader op de fiets zit. "Je raakt mensen kwijt die je dierbaar zijn. Meer dan voorheen besef ik dat gezondheid het grootste goed is. Maar inderdaad, ik word eind augustus 66 en maak nu nieuwe dingen mee die zeer de moeite waard zijn. Een boek, een nieuwe band, nieuwe liefde. Ouder worden is beslist ook een zegen."

Op 27 april vanaf 20.30 uur stelt hij zijn nieuwe band voor in Hedon: de Hans la Faille Showbizz Bluesband. Toegang gratis, aanmelden via

www.hedon-zwolle.nl

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Zwolle