Restaurant in Zwolse binnenstad getroffen door brand

videoRestaurant ZoXander! aan het Rodetorenplein in Zwolle is afgelopen nacht getroffen door brand. Het vuur ontstond in de keuken van de eetgelegenheid en veroorzaakte flinke rookontwikkeling. Niemand raakte gewond.

De brand werd om 01.40 uur ontdekt door voorbijgangers die rook uit de kelder van het zogeheten Hopmanshuis zagen komen. Bovendien ging het brandalarm in het historische pand af. 

De brandweerkorpsen van Zwolle en Hattem werden gealarmeerd. Eenmaal op locatie bleek er brand te woeden in de keuken van restaurant ZoXander! in de kelder van het pand. Ook het restaurant is in het souterrain gevestigd.

Rook

Brandweerlieden zagen hoe een flinke hoeveelheid rook zich via de afvoerpijp een weg vanuit de kelder naar bovenin het pand had gebaand. Dikke zwarte rook kwam daardoor uit het dak. Bovendien was door de ramen van de kelder enige tijd een oranje gloed te zien vanwege de vlammen.

Door snel optreden van de brandweer kon voorkomen worden dat de brand zich uitbreidde naar de rest van het pand. Wat er exact in brand heeft gestaan is nog niet bekend, evenals de manier waarop deze is ontstaan. Ten tijde van de brand waren er voor zover bekend geen personen meer in het pand aanwezig.

Hopmanshuis

Het Hopmanshuis is een monumentaal pand in de binnenstad van Zwolle. Het is een van de gebouwen in Zwolle van waaruit kooplieden handel dreven. Het pand werd in 1663 gebouwd in opdracht van de Zwolse handelaar Claes Cock.

Volledig scherm
Bij de brand in het Hopmanshuis in Zwolle kwam veel rook vrij. © Stefan Verkerk / News United
  1. PEC Zwolle schrijft brief naar KNVB en Ajax: Draai datum uitduel terug naar 2 maart

    PEC Zwolle schrijft brief naar KNVB en Ajax: Draai datum uitduel terug naar 2 maart

    PEC Zwolle heeft de KNVB en tegenstander Ajax officieel verzocht de datum voor de uitwedstrijd in Amsterdam, die deze week ‘in het belang van het Nederlandse voetbal’ werd vastgesteld op woensdag 13 maart, terug te draaien naar zaterdag 2 maart. Dat heeft de directie van de eredivisionist de voetbalbond en Ajax in een brief laten weten. ,,Een duidelijker voorbeeld van competitievervalsing kan ik me niet bedenken.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle