Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Risico op 400 extra longontstekingen door geitenhouderijen in Overijssel

In Overijssel krijgen naar schatting jaarlijks 380 mensen een longontsteking als gevolg van het wonen in de buurt van een geitenhouderij. 

Dat heeft de GGD IJsselland berekend op verzoek van de provincie Overijssel. Daarbij is gekeken naar mensen die binnen twee kilometer van een geitenbedrijf met meer dan vijftig geiten wonen.

Theoretisch

Het gaat om een doorberekening van cijfers van gezondheidsdiensten in Gelderland en Brabant. Onderzoek in Brabant toont aan dat omwonenden van geitenhouderijen een grotere kans hebben op longontsteking. De provincie Overijssel benadrukt dat het GGD-rapport puur theoretisch is, en dat niet bekend is of de ziektegevallen zich ook daadwerkelijk voordoen. Er liggen geen gegevens van huisartsen of ziekenhuizen aan ten grondslag. 

Ruim 110.000 inwoners van Overijssel wonen binnen twee kilometer van een geitenbedrijf. In de provincie zijn ruim vijftig geitenhouderijen, onder meer in Deventer, Hardenberg, Raalte, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland.

Uitbreidingsplannen

Gelderland heeft uitbreidingsplannen van geitenhouderijen in de wacht gezet totdat meer bekend is over de gezondheidsrisico's. Overijssel vindt dit te ver gaan en wil eerst op de uitkomsten van het landelijke onderzoek wachten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle