Risico op relaties nakomelingen Wildschut, Isala roept oud-patiënten op zich te melden
Het risico op relaties tussen halfbroers en -zussen die gelinkt zijn aan gynaecoloog Jan Wildschut wordt steeds groter. Mede daarom roept het Zwolse ziekenhuis Isala via advertenties in dagbladen oud-patiënten op om zich te melden. Wildschut gebruikte tussen 1980 en 1993 zijn eigen sperma bij vruchtbaarheidsbehandelingen in het toenmalige Sophia Ziekenhuis.
Uit dna-onderzoek van het Fiom is gebleken dat Wildschut zeker 43 nakomelingen heeft verwekt. Dit gebeurde bij behandelingen met donorsperma. Vorig jaar bleek dat hij ook eigen zaad gebruikte bij vruchtbare stellen die bij hem kwamen voor behandeling van het zaad van de man. Hier zijn zes kinderen uit geboren. Het totaalaantal kinderen in de familiegroep is mogelijk hoger omdat er via internationale dna-databanken ook kinderen aan Wildschut gekoppeld kunnen zijn.
Taboe
Doordat de groep in omvang toeneemt, groeit het risico op onderlinge relaties tussen nakomelingen van Wildschut. De vrouwen die hij behandelde kwamen vooral uit Zwolle en directe omgeving. Nog steeds wonen Wildschut-kinderen in deze regio, of zijn hier opgegroeid. Vermoedelijk zijn er meer Wildschut-kinderen die nog niet weten dat ze aan hem zijn gelinkt, omdat hun ouders bijvoorbeeld nooit hebben verteld dat ze zijn verwekt met met donorzaad. Hier rust in sommige kringen nog steeds een taboe op.
Reëel risico
Als nakomelingen van Wildschut – onwetend van hun afkomst – een kind verwekken, is de kans op aangeboren afwijkingen groter. De onafhankelijke commissie die afgelopen jaar onderzoek deed naar de handelswijze van Wildschut, spreekt van een ‘reëel risico’. Zeker nu bijna vijftig mensen aan Wildschut zijn gelinkt. Deze zorg leeft ook nadrukkelijk in de huidige groep Wildschut-kinderen, die via appgroepen in nauw contact met elkaar staan.
Relaties
Om te voorkomen dat halfboers en -zussen relaties met elkaar aangaan, gold de richtlijn om niet meer dan 10 tot 20 kinderen te laten ontstaan bij één donor. Later is dit aantal uitgebreid naar 25. Inmiddels is dit achterhaald omdat er sinds 2004 alleen met niet-anonieme donoren wordt gewerkt. De onderzoekscommissie stelt dat dna-onderzoek kan voorkomen dat bloedverwanten relaties aangaan.
Lees alle verhalen over de Zwolse donor-affaire in ons Wildschut-dossier.
Het plaatsen van de oproep is één van de aanbevelingen die de onderzoekscommissie deed richting Isala. Er is bewust gekozen om de oud-patiënten niet actief te benaderen vanwege het ‘recht om niet te weten’. Isala wil via de oproep met de ouders en kinderen in contact komen ‘om ze zo goed mogelijk te informeren en begeleiden’. ,,Vooral in christelijke kringen is het taboe op dit onderwerp nog steeds groot’’, zegt Isala-woordvoerder Agnus van Loenen.
Wijde regio rond Zwolle
Isala probeert die doelgroep te bereiken door de advertentie niet alleen in de Stentor te plaatsen, maar ook in het Reformatorisch Dagblad en Trouw. Later verschijnt de advertentie ook in de huis-aan-huisbladen in de wijde regio rond Zwolle. ,,Van Elburg tot Dalfsen’’, zegt Van Loenen. Om hoeveel ouders en kinderen het gaat, is niet bekend. ,,Daar kun je niks zinnigs over zeggen’’, aldus Van Loenen.
Het ziekenhuis verwacht dat de eerste reacties in de loop van volgende week komen. In lijn met de aanbevelingen van de commissie heeft Isala iemand aangesteld die zich fulltime bezighoudt met de meldingen over Wildschut en het contact verzorgt met ouders en kinderen.
Kijk hieronder naar de video's die we over de kwestie en met de nakomelingen maakten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Chris Nieuwenhuis, mister Van der Capellen, kent geen nostalgie bij afscheid oude school: ‘Gebouw is op’
Zwolle -
PREMIUMZwolse donor-affaire
Astrid (33) uit Kampen kreeg er in één klap ruim 40 broers en zussen bij: ‘Het taboe moet eraf’
Astrid (33) uit Kampen weet pas sinds september dat de Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut - die ten minste 47 kinderen verwekte met zijn eigen zaad - haar biologische vader is. Ze heeft geen contact met haar ouders en kwam zelf achter het nieuws. ,,Hulp bij fertiliteit was en is bij ons thuis niet acceptabel. Het is tijd dat het taboe eraf gaat.’’ -
Tip of vraag? Zo kan je de Stentor bereiken
Hieronder een overzicht op welke manieren je contact met ons kan opnemen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUMVIDEO
Kerstdiner met je nieuwe broers en zussen: vier Wildschut-kinderen vertellen over hun bonusfamilie
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
De ouders van Marieke liepen 33 jaar met een geheim rond: ‘Ze waren bang ons kwijt te raken’
Meer dan dertig jaar liepen de ouders van Marieke* en haar broers rond met een geheim dat zwaar op hun gemoed drukte. Ze durfden aan niemand te vertellen dat hun kinderen waren verwekt door een anonieme donor. Door de onthullingen over de Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut, in oktober 2020, kwam het hoge woord eruit: ‘Ik ben niet jullie vader’. ,,Ze waren bang om ons kwijt te raken, maar het heeft ons juist dichter bij elkaar gebracht.’’
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTrudie Roeten
Robbert Scholten
Andy Van Werven