Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Roemeen in Zwolle gearresteerd op verdenking van seksueel uitbuiten vrouwen

De politie heeft in Zwolle een Roemeense man aangehouden die verdacht wordt van mensensmokkel, mensenhandel en witwaspraktijken. De verdachte zou samen met een landgenoot een groep van ongeveer tien vrouwen uit het Oostblok seksueel hebben uitgebuit en geëxploiteerd als prostituee.

De slachtoffers komen uit Roemenië en Moldavië. Zij werden gedwongen om in de prostitutie te werken, terwijl het grootste deel van hun inkomen in beslag werd genomen. Eén vrouw is mogelijk door de mannen ontvoerd, terwijl de anderen onder valse voorwendselen gelokt werden. De vrouwen moesten op allerlei plekken in Nederland aan de slag, ook in deze regio. Welke plaatsen precies, wordt niet bekendgemaakt.

Meerdere arrestaties

Naast de inval in Zwolle, werd ook in België een verdachte aangehouden. Ook die man is van Roemeense afkomst. Er werden bovendien huiszoekingen verricht in Roemenië en België. Meerdere arrestaties worden niet uitgesloten. Tijdens de huiszoekingen werden grote sommen geld, documenten en apparatuur in beslag genomen. De Nederlandse autoriteiten werken sinds kort samen met Roemeense collega’s. Samen zitten zij in één onderzoeksteam. De bende zou actief zijn geweest vanaf 2015.

  1. ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks
    PREMIUM

    ‘Hij kerfde zijn naam in haar buik’: man uit Zwolle in cel voor aanbieden vriendin voor seks

    Maandenlang zou een 26-jarige Zwolse als prostituee zijn aangeboden in een kelderbox in de binnenstad. Wie het nummer bij de seksadvertentie belde, kreeg haar vriend Sebu M. (37) aan de lijn. Dat ze ‘van hem’ was maakte M. duidelijk door zijn naam in haar buik te kerven. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Ja, hij sloeg haar eens uit woede. Justitie zit enorm met de zaak in de maag, bleek gisteren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle