Volledig scherm
Een kolonne van bijzondere bussen op de nieuwe busbrug tijdens de Busbrugloop. © Benny Koerhuis

Rondjes rennen over Zwolse busbrug, nòg een keer, nòg een keer

De vlaggen staan strak langs de masten, sportwethouder René de Heer is onverstaanbaar door de bulderende zuidwester. Maar dan klinkt vanuit de ruim 500-koppige meute het aftellen in koor 10, 9, 8... en start de eenmalige Busbrugloop in Zwolle. Al snel gaat het vanaf het busstation pittig omhoog, de gloednieuwe busbrug op met een hellingspercentage van 5 procent. 

Met wat kortere passen is de beklimming goed te doen, en eenmaal boven de sporen wordt het parcours al snel vlak. En hoe pittig het voor sommige lopers ook is, de meesten hebben toch oog voor een lange rij van bijzondere bussen die op de rechter rijbaan staan opgesteld. Variërend van Syntus tot de hier vroeger zo vertrouwde ‘busse van Schutte'. Menigeen stopt op de busbrug voor een videootje, groepsfoto of selfie. Op verzoek maak ik een foto van drie loopvriendinnen bij de bussen. 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Tijd voor een foto bij de bijzondere bussen op de nieuwe busbrug. © Benny Koerhuis

Na de afdaling richting Willemsvaart, steken we nu de sporen gelijkvloers over om daarna het Koggepad in te rennen. Daar wacht ons nog een kuitenbijter, in de vorm van een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor door. Via de Koggelaan en de Hanzelaan keren we na dik 2,5 kilometer weer terug bij het busstation. Daar besluit ik om er nog een tweede rondje bij te doen, nu kan het nog! En zie ik eenmaal weer bovenop de busbrug rechts de zonovergoten skyline van Zwolle, met de torens van de Sassenpoort en de Peperbus. 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
Hardlopen op de busbrug in Zwolle. © Benny Koerhuis

Lopers Company Zwolle

Onderweg moedigen de vrijwilligers langs het parcours ons aan, en is ook de tweede omloop van deze door Lopers Company Zwolle prima georganiseerde run zo voorbij. Waarna ik mezelf tevreden trakteer op een lekker kopje koffie. Maar sommige enthousiastelingen kunnen er geen genoeg van krijgen en gaan nog door voor een derde rondje door de winderige straten.

Volledig scherm
Eenmalig hardlopen op de busbrug. © Benny Koerhuis

In samenwerking met indebuurt Zwolle